Froome: Fra afrikansk jord-ræser til historisk Tour-vinder

Født i Kenya, opvokset i Sydafrika og med et britisk pas i lommen.

Christopher Froome, i offentligheden Chris Froome og blandt venner Froome Dog, er en sjældent eksotisk Tour de France-vinder.

- Det er svært for mig at sætte ord på denne lange rejse, jeg har været igennem, siden jeg startede med at køre på en lille mountainbike på jordveje hjemme i Kenya til at køre i den gule trøje i Tour de France, det største løb i verden, siger Chris Froome.

Froome er den første afrikaner, der vinder løbet. Han ligner en, der sidder på sin cykel for første gang, når han fægter nærmest epileptisk med lemmerne.

Han var universitetsstuderende i Johannesburg i starten af sine 20'ere og kom sent i gang med karrieren som cykelrytter. Og sådan fortsætter historierne om Chris Froome, der ikke har sin ligemand i cykelsporten.

For andre kan han fremstå som en sammensat størrelse. Det føler Fromme også selv, at han er.

- Jeg føler mig egentlig splittet. Uanset hvilket af disse steder, jeg kommer tilbage til, føler jeg mig hjemme. Når jeg kommer til Kenya og ser de store smil hos tolderne i lufthavnen, bliver jeg altid glad, siger Chris Froome.

- Jeg ved ikke, hvor jeg vil bosætte mig efter karrieren, men der er også nogle år til at tænke over det.

Chris Froome har været en suveræn vinder af den 100. udgave af Tour de France. Hans sejr har i højere grad end normalt været en solotriumf.

Hvor hans forgænger på Sky, sidste års vinder Bradley Wiggins, i stor udstrækning og hele tiden dominerede i kraft af sit hold, dengang med Froome som vigtigste hjælper, har Froome i år siddet alene i flere afgørende situationer.

Hver gang har han haft det under kontrol. Hver gang bortset fra en, da han gik sukkerkold på Alpe d'Huez, hvor han holdkammerat - mod reglerne - gav ham noget sukker.

Det var Froomes værste øjeblik i et Tour de France, han ellers har domineret i alle aspekter.

- Jeg var helt tømt for energi. Det er en forfærdelig følelse. Hvis du har kørt cykelløb eller dyrket udholdenhedssport, så kender du den følelse, når du er helt tømt for energi.

- Når du så ser et skilt, der siger 5 kilometer til mål, og du ved, at det går op, så er det et mentalt meget svært øjeblik. Heldigvis havde jeg Richie Porte ved min side, og han gav mig motivation, siger Froome.

Skys kaptajn har været så suveræn, at han dagligt har været konfronteret med mistanke om doping og spørgsmål til samme emne.

Modsat mange af sine forgængere har han klart meldt ud, at han aldrig har brugt doping og aldrig vil gøre det. Den slags udmeldinger er hørt før. Den slags udmeldinger er før blevet overhalet af sandheden.

- Det har helt klart været en udfordring. Men det er forståeligt, det er 100 procent forståeligt, når man husker på sportens historie.

- Jeg tror, at hvem som helst i denne position, hvem som helst, der kørte i den gule førertrøje, ville mærke samme grad af mistanke og den samme grad af kritik fra journalister og fans.

- Det accepterer jeg, og jeg forstår det fuldstændig. Jeg er selv en af dem, som er blevet narret af sporten, og jeg håber ved at vinde dette års Tour, at jeg kan bidrage til at ændre det, siger Chris Froome.

/ritzau/

 

Dagens Gossip