Frygt for hepatitis: Coop trækker alle frosne jordbær tilbage

Frygten for at bærerne kan være smittekilden til, at mindst 49 danskere har fået konstateret leverbetændelse, får Coop til at trække alle frosne jordbær tilbage fra alle kædens butikker.

Det drejer sig om frosne jordbær i 500 grams poser i mærkerne Coop, Irma og Sund Fornuft solgt i henholdsvis Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen og LokalBrugsen, samt om Irma jordbær fra Irma og Sund Fornuft, solgt i Fakta.

Kunder, der har disse jordbær liggende opfordres til at levere dem tilbage i den butik, hvor de er købt, hvor man vil få pengene tilbage, uanset om man har bon eller ej, eller smide dem ud.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Tilbagetrækningen sker alene på grund af mistanke, da der trods analyser ikke er blevet påvist virus i de bær, der er undersøgt.

- Som ansvarlig dagligvarehandel kan vi ikke sidde disse meget alvorlige indikationer overhørige, og vi ophører derfor omgående med at sælge de mistænkte jordbær, siger kvalitetschef Karin Frøidt, Coop.

Statens Seruminstitut har foretaget en undersøgelse, som peger på, at frosne jordbær fra Egypten eller Marokko og pakket af en belgisk virksomhed med stor sandsynlighed er kilden til disse sygdomstilfælde. Coop har selv bidraget med oplysninger i opklaringsarbejdet.

- Vi har for en sikkerheds skyld valgt at samtlige datoer og partier, af frosne jordbær fra det pågældende pakkeri skal hjemkaldes, men undersøgelserne af både sygdomsudbruddene og af varerne vil fortsætte i håb om at af- eller bekræfte mistanken og evt. indsnævre hvor smitten kommer fra, siger Karin Frøidt.

Det er, når de frosne jordbær spises uden at have været varmebehandlet, at risikoen for at blive smittet med virussen opstår. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen også, at man varmebehandling af alle frosne bær.

Det er første gang, at danskere er blevet smittet med hepatitis A gennem fødevare købt herhjemme. Symptomer på hepatitis A er dårlig appetit, kvlame, muskel- og ledsmerter  og let feber. Senere ses gulfarvning af hud, slimhinde og det hvide i øjnene, kitfarvet afføring og mørkfarvet urin.

Dagens Gossip