Frygt for misbrug fik Sydbank til at lukke i Schweiz

Skrevet af admin

05/11/2013

Mest læste i dag

Sydbank lukkede sin afdeling i Schweiz i 2011 af frygt for at blive misbrugt af kunderne til at skjule penge for skat.

Det oplyser bankens juridiske direktør, Stig Westergaard, i en mail til DR Nyheder.

- Sydbank-koncernen blev samtidig opmærksom på de muligheder, kunderne havde for omgåelse af regler i forbindelse med bankdrift ud af Schweiz - eksempelvis vedrørende skattemæssige forhold, står der blandt andet i mailen til DR Nyheder.

Reaktionen kommer efter et interview, som DR Nyheder har lavet med en af Sydbanks tidligere rådgivere, Susanne Arvad, der arbejdede i Sydbanks afdeling i Schweiz fra 2005 til 2007.

Ifølge Susanne Arvad har Sydbank, også i stor stil hjulpet danske velhavere, og velhavere i lande som Tyskland, Norge og Frankrig, med at skjule formuer for skattemyndighederne i kundernes respektive hjemlande.

- Jeg har personligt været med til at pakke penge ind for en 20-30 danskere i de to år jeg var ansat i Schweiz, siger hun til DR Nyheder.

- Vi taler jo om store beløb i min verden, altså der var flere af de kunder, jeg fik på bøgerne, hvor vi snakker om 50 millioner danske kroner, der kom ind i et flow, siger Susanne Arvad til DR Nyheder.

Ifølge Susanne Arvad, der i dag er selvstændig formuerådgiver, bestod den service, banken ydede til kunder, typisk i at "pakke kundernes penge ind".

I praksis betød det, at man skjulte pengene fra skattemyndighederne ved at placere dem i et anonymt skattely-selskab eller fond, forklarer hun:

- "Pakke pengene ind" det er, at i stedet for at vi oprettede en konto i dit navn i udlandet, så ville det være nemt selvfølgelig at spore for de danske skattemyndigheder eller de franske skattemyndigheder, eller hvem det var, der skulle have en interesse i at vide, om der var nogle midler, så derfor pakkede man pengene ind via nogle selskaber.

- Og det kunne være nogle selskaber, der havde domicil på de Britiske Jomfruøer eller Belize eller andre eksotiske øer, hvor der ikke er noget der hedder skat, siger hun til DR Nyheder.

Mandag afslørede DR i dokumentaren "I Skattely", hvordan Jyske Bank i Schweiz rådgiver danskere om at undgå skat - noget som eksperter betegner som en moralsk og juridisk gråzone.

/ritzau/