Frygt for russerne får Polen til at udvide hær

Skrevet af admin

03/06/2016

Dagens topnyheder

Polen vil udvide dets væbnede styrker næste år til 150.000 mand fra de nuværende 100.000 af sikkerhedshensyn, siger den polske forsvarsminister, Antoni Macierewicz.

Han nævner ikke direkte Ruslands annektering af Krim i 2014 eller den prorussiske revolte i det østlige Ukraine, men det er disse udviklinger, som allerede har fået polakkerne til at forstærke forvaret.

Polen, som er medlem af Nato, har med støtte fra andre lande fået grønt lys til flere soldater i Østeuropa af dets allierede. Det er en plan, som Nato formelt vil beslutte ved et topmøde i Warszawa i næste måned.

- Vi har besluttet at øge antallet af polske soldater. Vi anslår, at hæren næste år vil bestå af 150.000 mand, siger Macierewicz til journalister.

Han tilføjer, at en vigtig del af den nye hær vil være en paramilitær styrke bestående af 35.000 mand. De første frivillige vil blive rekrutteret i september.

Styrkens kommandostruktur blev fastlagt i april.

De frivillige, som vil modtage militær træning, skal være med til at afskrække Rusland fra at gøre forsøg på at infiltrere polsk territorium.

Hver af Polens 16 provinser ventes at få en styrke på brigadeniveau. Mazovia - den største og mest befolkningsrige region i den centrale del af landet, får to.

USA aktiverede i sidste måned et missilskjold til 800 millioner dollar (over 5,2 milliarder kroner) i Rumænien, hvilket anses for at have afgørende betydning for at kunne beskytte amerikanske og europæiske interesser mod såkaldte slyngelstater. Rusland siger, at missilskjoldet udgør en trussel mod russernes nationale interesser.

Natos planer om at indsætte fire bataljoner i de baltiske lande og Polen har også ført til diskussioner i Moskva om en gengældelse fra russisk side.

Estland, Letland og Litauen tilsluttede sig Nato i 2004.

/ritzau/AFP