Frygt for at syntetisk cannabis kan føre til dødsfald

Skrevet af Jesper Larsen

22/06/2015

Dagens topnyheder

En række tilfælde af unge der er blevet indlagt efter at have intaget syntetisk cannabis, får nu en række myndigheder til at gå ud og advare mod de fabriksfremstillede stoffer, der ikke kun er langt stærkere end almindeligt cannabis, men også er langt farligere. 

- Det føles nærmest som om, du skal dø. Det styrer alt i kroppen, og når man oven i det bliver paranoid, kan man blive rigtig bange for hvad som helst, siger en anonym tidligere bruger til tv2.no.

Læs også: SKAT snuppede langt mere narko sidste år

Det syntetiske cannabis består af urter og blade, der er sprøjtet med kemiske stoffer, der skal give en cannabis-lignende rus, men det er langt stærkere end almindeligt cannabis, og det er ofte produceret under forhold, der gør, at det også kan indeholde reststoffer fran andre fabriksfremstillede narkoprodukter. 

Udover sprøjtede blade, kan det også være i flydende- eller pulverform. 

- Fordi det syntetiske er så vanskeligt at dosere, er der en større chance for, at man får for meget og overdoserer, siger Dorte Rasmussen, der er leder af stof- og afhængighedsafdelingen på Kristiansand Sygehus, ifølge tv2.no.

Læs også: Narkoen er få klik væk på computeren

- De kan blive psykotiske, og mange af dem får langvarige psykiske problemer, mens nogele aldrig kommer sig, siger hun. 

Ifølge Dorte Rasmussen er en af årsagerne, at der ikke er et naturligt psykosehæmmende stof i syntetisk cannabis, som der er i den naturlige udgave. 

De syntetiske stoffer bliver hovedsageligt smuglet ind gennem almindelig brevpost fra England og en række asiatiske lande, hvilket har fået det norske toldvæsen til at intensivere kontrollen.