Frygten hærger stadig Fukushima fem år efter katastrofe

Skrevet af admin

11/03/2016

Dagens topnyheder

11. marts 2011 er gået over i historien som en dag, japanerne aldrig glemmer.

Selv om det er fem år siden, at det nordøstlige Japan blev ramt af et kraftigt undersøisk jordskælv, en enorm tsunami og et nedsmeltet atomkraftværk, er indbyggerne fortsat mærket af begivenhederne.

Jordskælvet, der blev målt til styrke ni, og den efterfølgende tsunami smadrede kystområdet i den nordøstlige del af landet. Omkring 19.000 mennesker omkom, heraf 636 i den lille by Yamamoto.

Kelko Habu er først nu kommet så meget på fode, at hun igen kan arbejde i familiens jordbærgartneri i Yamamoto. Hendes situation blev ændret dramatisk, da tsunamien tog familiens hus og oversvømmede deres drivhuse.

- Jeg har haft det skidt i de seneste fem år, fortæller Habu til nyhedsbureauet dpa.

Familien Habu overlevede, fordi en tsunamiadvarsel fik dem til at flygte fra gartneriet og tilbringe natten i deres bil i et højereliggende område.

- Dagen efter tog min mand ned for at kigge efter vores hus på kysten. Han kom tilbage og sagde, at der intet var tilbage, erindrer hun.

Tsunamien smadrede mange drivhuse i byen, der er kendt for sine jordbær.

Nok en tragedie ramte Habu, da hendes far begik selvmord, efter at han måtte forlade sit hjem som følge af den tredobbelte nedsmeltning på Fukushima-atomkraftværket.

- Far kæmpede med svær depression efter evakueringen, siger hun.

Habu er kommet sig over sin egen reaktion på katastrofen, men siger til dpa, at der fortsat er mange mennesker, som er bange for at nærme sig kysten.

Katastrofen medførte, at alle Japans snesevis af atomreaktorer blev lukket ned i to år som følge af folks bekymringer for sikkerheden og frygt for radioaktivitet.

Men regeringen har presset på og fået genstartet flere af reaktorerne. Den hævder, at det ressourcefattige land har brug for atomkraften.

/ritzau/