Frygtløse Felix klar igen til frit fald

Søndag kan blive en historisk dag for vovehalsen Felix Baumgartner.

Efter fem års træning og flere mislykkede missioner i løbet af ugen forsøger den østrigske faldskærmsekspert igen sit rekordudspring: at kaste sig ud fra 36,5 kilometers højde.

Tirsdag aften dansk tid måtte Baumgartner og hans hold afbryde forsøget på at komme op i rummet, fordi vinden var for kraftig over den amerikanske delstat New Mexico.

Vejret afblæste også et nyt forsøg torsdag, men vindstødene og ventetiden har ikke slået den motiverede østrigere ud af kurs.

- Jeg er her med min familie og venner, som alle støtter mig enormt meget. Jeg går i fitnesscenter og prøver at holde mig i form.

- Jeg har lavet alt mit hjemmearbejde. Nu venter vi bare på godt vejr, lyder det fra Baumgartner i en pressemeddelelse.

Ifølge missionens sponsor, Red Bull, ser vejrguderne ud til at være med østrigeren søndag. Den 43-årige helikopterpilot har brug for klar himmel og en vindhastighed under 10 kilometer i timen.

En specialbygget trykkapsel skal på cirka tre timer tage Baumgartner op i rummet ved hjælp af en stor plastikballon, der kan rumme 850.000 kubikmeter helium.

Fra 36,5 kilometers højde vil han iført en specialbygget trykdragt hoppe ud i ingenting - bortset fra iskold og ekstremt tynd luft - på vej ned mod den blå planet.

Efter 30 sekunder rammer Baumgartner lydmuren og bryder den med en hastighed på cirka 1110 kilometer i timen.

Hele turen tager seks minutter, før den frygtløse østrigere folder sin faldskærm ud i 1500 meters højde og forhåbentlig lander sikkert i ørkenen i New Mexico.

Med forsøget kan han slå hele fire verdensrekorder - for højest bemandede ballonflyvning, længste frie fald, højeste hastighed for et faldende menneske og længstvarende frie fald.

Og mange ting kan gå galt, især med selv den mindste revne i dragten. Trykket kan få hans blod til at koge på 15 sekunder, de 57 minusgrader kan give livstruende forfrysninger - og hans krop kan gå i rotation og skabe iltmangel.

Baumgartners rekordforsøg bliver fulgt af en række forskere og også firmaer, som har planer om at sende turister ud i rummet. Østrigerens udspring kan give viden om, hvordan folk overlever, hvis der sker uheld i store højder.

Han ventes at hoppe klokken 13.30 dansk tid.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip