FTF vil spænde dansk sikkerhedsnet under EU

Nu er det nok med spareøvelser. Arbejdsløsheden hærger i EU, og derfor må landene i det europæiske fællesskab smide sparekniven og satse på vækst, job og social sikkerhed.

Det første skrid bør ifølge hovedorganisation FTF være et fælles dagpengesystem, som det blandt andet kendes fra Danmark.

Dagpengene vil være en afgørende forskel for de 26,2 millioner arbejdsløse i de 27 EU-lande.

"Det danske dagpengesystem er et godt eksempel på noget, der virker. Det sørger på den ene side for økonomisk sikring til folk uden arbejde. Samtidig har systemet også det andet ben, hvor ledige bliver opkvalificerede og gjort klar til arbejdsmarkedet. Det kan mange europæiske lande sagtens lære af," siger FTF's formand Bente Sorgenfrey til Newspaq.

FTF deltager i dag i den europæiske fagbevægelse ETUC's fælles aktionsdag i Bruxelles. Her vil man blandt andet slås for job til unge i Europa.

Fem millioner unge i EU er arbejdsløse, og derfor er det, ifølge FTF, essentielt at få skabt et system, der både sikrer økonomisk støtte og uddannelse eller opkvalificering.

Den danske hovedorganisation mener, at det må være op til de enkelte lande at finde det bedst egnede dagpengesystem. Selvom der ikke umiddelbart er danske gevinster, er diskussionen vigtig.

"Dette her handler om, at nogle lande ikke har et sikkerhedsnet. Det bør de have, og det skal kunne lade sig gøre, uden at det fører til en konkurrence mod bunden," siger Sorgenfrey.

EU's statsledere skal diskutere socialt ansvar på topmødet i juni, hvor emner som arbejdsløshed, fattigdom og ulighed vil blive vendt.

Dagens Gossip