Fuentes vil samarbejde om dopingnavne

Retssagen, som foregår i Madrid, er nået så langt, at der den 9. april forventes at falde en dom over de fire anklagede, som står anklaget for at have forbrudt sig på den offentlige sundhed ved at give doping.

Men mere interessant er det at vide, om de mange blodposer, som de spanske myndigheder har beslaglagt fra hovedpersonen Eufemiano Fuentes' kontor i Madrid i 2006 vil blive givet videre til både spanske og internationale anti doping-myndigheder. De spanske myndigheder har hidtil nægtet, at give informationer videre.

Onsdag kom det frem i den spanske avis El Pais, at alle blodposerne igen er blevet fundet, og at de i alt 216 poser ligger sikkert placeret på et laboratorium i Barcelona.

El Pais skriver, at de 216 blodposer kommer fra i alt 36 forskellige atleter. 23 af dem skal være cykelryttere, 12 er atleter indenfor andre sportsgrene og den sidste person er uden for de to kategorier.

17 personer er indtil videre identificeret blandt blodposerne, og det efterlader 19 dopede atleter, som endnu ikke er identificeret. Dem vil anti doping-myndighederne gerne have fat i.

Sporten.dk var til stede i retten, da sagen blev indledt i januar, og her fortalte Fuentes, at han var klar til at sætte navn på alle sine klienter, hvis retten ønskede det. Det nægtede retten dog, da retssagen ikke handler om at sætte navn på dopede ryttere.

Men Fuentes fortalte onsdag til fremmødte journalister ved retsbygningen i udkanten af Madrid, at han er klar til at fortælle anti doping-myndighederne, hvad han ved.

- Hvis de (anti doping-myndighederne, red) mener, at jeg er brugbar og de spørger mig, om jeg vil samarbejde, så vil jeg overveje det, og jeg vil være klar, sagde Fuentes ifølge Reuters.

Gives blodposerne videre, kan de i sig selv være bevismateriale ved nærmere DNA-undersøgelser. Men udover blodposerne kan der sagtens være langt flere klienter i Fuentes' kundekartotek.

Den berygtede dopinglæge har fået beslaglagt lange lister og optegnelser, hvor kodenavne over kunder er listet op. Dem er Fuentes også klar til at forklare overfor de rette myndigheder, så dopingsyndere kan komme frem i lyset.

- Hvis de vil have, at mit engagement skal inkludere listen over klienter, så kan de få den, sagde Fuentes onsdag.

Fuentes har tidligere fortalt, at hvis han afslører alle sine klienter, så vil atleter fra mange sportsgrene blive fældet. Der spekuleres i, at der skulle være prominente fodboldstjerner i kundekartoteket. Fuentes har selv pustet til den spekulation ved at sige, at hvis han afslører klienter, så vil det spanske fodboldlandshold få frataget VM-titlen fra 2010.

Set med danske øjne er sagen interessant, fordi Bjarne Riis' navn er blandet ind i den forgrenede dopingsag. Specielt Tyler Hamiltons forklaring er belastende for Riis. Hamilton påstår, at det var Bjarne Riis, som introducerede ham for Fuentes, som han efterfølgende indledte et omfattende samarbejde med, som primært inkluderede bloddoping.

Bjarne Riis har desuden haft adskillige ryttere, som har indrømmet, at de var kunder hos Eufemiano Fuentes. Mest prominente er Jörg Jaksche og Ivan Basso.

Af samme årsag sidder Anti Doping Danmark (ADD) og holder nøje øje med, hvad der kommer frem i Operacion Puerto.

- Vi har et samarbejde med den spanske anti doping-organisation, så vi følger med i alle de sager, der er lige nu, og hvordan de kan have betydning for det fælles optrevlingsarbejde. Vi har ikke direkte andel i Fuentes-sagen, men vi har en direkte informationskilde, har ADD-direktør Lone Hansen sagt til sporten.dk.

Dommeren i Operacion Puerto skal afgøre, om blodposerne skal videregives til både de spanske anti doping-myndigheder samt den internationale anti doping-organisation WADA. 

Retssagen forventes at slutte d. april.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip