Fugleinfluenza i nordjysk besætning med 1200 gråænder

Skrevet af admin

07/08/2016

Mest læste i dag

En besætning med gråænder i Nordjylland nær Nibe er ramt af den mindre alvorlige fugleinfluenza H5, skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Besætningen består af 1200 ællinger, og de skal nu aflives for at forebygge smitte og for at forhindre, at virus udvikler sig, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Der er samtidig oprettet en én kilometer spærrezone omkring gården med besætningen.

Den betyder blandt andet, at flytning af fugle inden for samt til og fra spærrezonen kun må ske med Fødevarestyrelsens tilladelse.

Hobbyfjerkræ inden for zonen skal også registreres hos Fødevarestyrelsen.

Smitten i besætningen er opdaget i forbindelse med rutinemæssige overvågningsprøver, der er blevet taget som led i en handlingsplan mod fugleinfluenza.

Selv om der ikke er tale om den farligste form for fugleinfluenza, der kan smitte mennesker, tager man fundet meget alvorligt i styrelsen.

- Vi betragter altid lavpatogen fugleinfluenza med alvor, fordi den kan udvikle sig til den højpatogene type. Jeg kan berolige med, at den lavpatogene fugleinfluenza ikke kan smitte til mennesker.

- Aflivning og sikkerhedsforanstaltninger sker for at forebygge yderligere problemer, siger souschef i Fødevarestyrelsen, dyrlæge Stig Mellergaard i en pressemeddelelse.

Aflivningen vil foregå i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen.

Der bliver samtidig gennemført en grundig rengøring og desinfektion af ejendommen.

/ritzau/