Fugleinfluenza i nordjysk besætning med 1200 gråænder

En besætning med gråænder i Nordjylland nær Nibe er ramt af den mindre alvorlige fugleinfluenza H5, skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Besætningen består af 1200 ællinger, og de skal nu aflives for at forebygge smitte og for at forhindre, at virus udvikler sig, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Der er samtidig oprettet en én kilometer spærrezone omkring gården med besætningen.

Den betyder blandt andet, at flytning af fugle inden for samt til og fra spærrezonen kun må ske med Fødevarestyrelsens tilladelse.

Hobbyfjerkræ inden for zonen skal også registreres hos Fødevarestyrelsen.

Smitten i besætningen er opdaget i forbindelse med rutinemæssige overvågningsprøver, der er blevet taget som led i en handlingsplan mod fugleinfluenza.

Selv om der ikke er tale om den farligste form for fugleinfluenza, der kan smitte mennesker, tager man fundet meget alvorligt i styrelsen.

- Vi betragter altid lavpatogen fugleinfluenza med alvor, fordi den kan udvikle sig til den højpatogene type. Jeg kan berolige med, at den lavpatogene fugleinfluenza ikke kan smitte til mennesker.

- Aflivning og sikkerhedsforanstaltninger sker for at forebygge yderligere problemer, siger souschef i Fødevarestyrelsen, dyrlæge Stig Mellergaard i en pressemeddelelse.

Aflivningen vil foregå i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen.

Der bliver samtidig gennemført en grundig rengøring og desinfektion af ejendommen.

Det er ikke et særsyn, at ænder i Danmark bliver smittet med fugleinfluenza . Senest er en besætning af gråænder på Vestfyn onsdag blevet ramt af den anden mindre alvorlige type af virusset, H7N7.

Smitten på Vestfyn blev også opdaget i forbindelse med en rutinemæssig overvågning.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip