Fugleinfluenza udløser undtagelsestilstand i Iowa

Skrevet af admin

02/05/2015

Dagens topnyheder

Et udbrud af fugleinfluenza i den amerikanske delstat Iowa er værre end først antaget, og det har fået guvernør Terry Branstad til at erklære undtagelsestilstand.

Beslutningen blev taget, efter at delstatens landbrugsmyndigheder kunne konstatere, at yderligere fire fuglefarme var blevet ramt af den smitsomme virus.

- Fugleinfluenza er ikke en trussel mod mennesker, men vi betragter situationen med alvor og mener, at en undtagelsestilstand er den bedste måde at frigøre ressourcer, siger guvernør Branstad.

De ekstra ressourcer skal bruges til at følge udbruddet tæt og forsøge at inddæmme det.

Det giver desuden Iowas myndigheder mulighed for at opstille checkpoints og vejspærringer i de områder af delstaten, hvor det vurderes at være nødvendigt.

Iowa, som er USA's største ægproducent, er den tredje delstat, der erklærer undtagelsestilstand på grund af fugleinfluenza.

Minnesota og Wisconsin erklærede undtagelsestilstand i april.

Alene i Iowa er omkring 16 millioner kyllinger, kalkuner og andet fjerkræ blevet aflivet på grund af fugleinfluenzaen. Det svarer rundt regnet til en fjerdedel af Iowas samlede fjerkræbestand.

Der er enten bekræftet fugleinfluenza af typen H5 eller begrundet mistanke om smitten på 21 gårde i Iowa, oplyser myndighederne.

/ritzau/Reuters