Fuglemanden - halvdanskeren i NBA

Og så er Chris Andersen halvt dansker.

Hans bemærkelsesværdige rejse har budt på kokainnedture, alkoholmisbrug og en to-årig karantæne fra NBA. Nu er han i gang med et imponerende comeback hos Miami Heats supernovaer, der natten til søndag spillede en potentielt afgørende kamp i NBA-semifinalerne mod Indiana Pacers. En kamp, der kunne sende Chris Andersen og The Heat i finalen.

Historien om Chris Andersen startede, da danskeren Claus Andersen i 1970’erne mødte servitricen Linda Holubec i Malibu i Californien. Claus’ skandinaviske charme lokkede Linda til at flytte ind hos ham, og bare tre måneder senere blev de gift, har Linda Holubec fortalt i et interview med ESPN.

De fik børnene April, Chris og Tamie, og familien flyttede i 1982 til en flække i Texas ved navn Iola med cirka 400 indbyggere et sted i det rene ingenting mellem Houston og Dallas. Claus lovede at bygge et hus fra bunden på den tørre jord, og måske skulle de have noget kvæg gående.

En uge senere var Claus væk.

Han ville hellere sælge sine oliemalerier i New York City end tage sig af sin familie. Med sig tog han hele opsparingen. Hele flytningen havde været et plot for at undgå Californiens strenge børnepenge-regler.

Derfor har Chris Andersen det formentlig svært med sin danske arv, siger Thomas Bilde, der kommenterer NBA på DK4 og har forsøgt et par gange at få Chris Andersen i tale uden held.

- Men man kan sende nogle requests til NBA, hvor man (som tv-station, red.) kan få NBA-spillere til at sige 'Se NBA på DK4', og han har faktisk lavet en af dem. Han har et svært forhold til sin danske far, kan man læse sig til, og jeg ved ikke, om han vil være helt vildt lykkelig for at se danske medier og blive sat i forbindelse med Danmark, siger Thomas Bilde.

Chris Andersen voksede op i fattigdom og måtte sove i en faldefærdig lade i sine første år i Texas. Men som teenager udviklede han som byens højeste indbygger et så stort basketballtalent, at folk stimlede sammen i gymnasiets gymnastiksal for at se 'den menneskelige fluesmækker', som ESPN døbte ham i et stort portræt, hvor Andersens mor fortalte om sin søns årelange kamp.

Hans vilde spillestil med masser af dunks, rebounds og blokeringer vandt ham så mange fans, at det lignede en collegekarriere hos et stort universitet og en senere tur til NBA. Men Andersen var for dårlig for skolebænken og kunne ikke få lov til at få et stipendium, fordi universiteterne har faglige krav til deres atleter.

Andersen tog i stedet på et lille, lokalt universitet og fik stor succes. Han forsøgte at komme i NBA, men uden held. I stedet tog han til Kina for at spille basketball for Jiangsu Nangang Dragons i december 2010.

- Forestil dig at tage en fyr, der kun har været uden for Texas to gange i sit liv, og så sætte ham i midten af Kina..., har Chris Andersen fortalt om det aparte scenarie, der hærdede ham så meget, at da han vendte hjem til USA et halvt år efter, skrev han under på sin første NBA-kontrakt med Denver Nuggets.

Her startede nedturen.

Chris Andersen gik fra en opvækst i ekstrem fattigdom til pludselig at have millioner rullende ind på bankbogen. De mange dollars detonerede mellem hænderne på ham, og ESPN har beskrevet, hvordan han festede og indtog whisky og cola, til han dårligt kunne stå op længere.

Han betalte kaution og fartbøder for de tvivlsomme venner, der hægtede sig på, og købte designertøj til sine kærester for titusindvis af dollars.

Hans mor flyttede til Denver for at få ham på ret køl, men Chris Andersen var uden for rækkevidde. De to afbrød kontakten.

Chris Andersen var spektakulær og en publikumsfavorit på banen. Han var frygtløs og osede af passion. Han fik tilnavnet ’Birdman, fordi han karakteristisk baskede med armene for at gejle tilskuerne op, og han var ikke bange for at tage imod eller give tæsk på banen. Andersen fik så stor succes, at han i 2005 skrev under på en kontrakt med New Orleans Hornets.

En kontrakt, der over fire år ville udbetale ham 80 millioner kroner.

Men i januar 2006 kom den chokerende meddelse: 'Hornets’ Chris Andersen er smidt ud af NBA for brug af ulovlige stoffer'.

Texaneren havde indledt et kokainmisbrug. Han havde smidt sin drøm væk.

- Her havde jeg arbejdet så hårdt som dreng for at nå til dette punkt - jeg åd, sov og drømte basketball - og så fuckede jeg op. Jeg mistede min drøm. Det knuste mig. Jeg faldt tilbage i samme rille, hvor jeg drak og tog kokain. 'Fuck det, jeg har alligevel tabt alt'. Så hørte jeg ’Free Bird af Lynyrd Skynyrd. Da jeg hørte teksten til den sang, ændrede det mig. Jeg hældte al alkohol ud i toilettet og smed alle stofferne ud. Jeg tog på afvænning, og nu er jeg tilbage, sagde han i et interview med Inked Magazine.

For ’Birdman lærte af kokainnedturen. Han smed sin gamle livsstil ud, begyndte at selvtræne som en gal, og i 2008 vendte han tilbage til NBA, hvor Hornets tegnede kontrakt med ham igen.

Fra New Orleans Hornets gik turen tilbage til Denver Nuggets, hvor han i juli 2012 fik sin kontrakt ophævet. Han var en marginalspiller, stadig uhyre populær, men kun en spiller, der spillede omkring et kvarter af kampenes 48 minutter.

Det lignede et farvel til de bonede basketgulve i NBA. Men et halvt år senere skrev han under med det største hold i ligaen, Miami Heat, på en 10-dages kontrakt, der kort efter blev forlænget til at gælde sæsonen ud.

- Hans karriere havde taget en deroute, hvor han var helt ude af NBA efter at have været en kultfigur i Denver. Men i Miami har han i dén grad leveret varen. Da det gik galt i Denver, har han sikkert tænkt: Hvis jeg nogensinde får chancen igen, tager jeg mig sammen. Det ser ud til, at han er mere motiveret og tændt end nogensinde i Miami, hvor han faktisk har fået en meget vigtig rolle, siger Thomas Bilde, NBA-kommentator.

Chris Andersens rolle er, at han glubsk kaster sig over enhver løs bold, rebounder hårdt og aflaster med sin fysiske stil stjerner som LeBron James og Chris Bosh.

Men har vi som danskere overhovedet noget at være særligt stolte over i den forbindelse?

- I lang tid har jeg følt en patriotisme for Chris Andersen, men jeg er blevet meget i tvivl om, hvordan han selv har det med sin danske arv. Jeg kan ikke sige for og imod. Men når jeg støder på ham, vil jeg helt sikkert spørge ind til det, fortæller Thomas Bilde.

Dagens Gossip