Fuglesangen daler i prestigefyldt naturområde

Skrevet af admin

02/09/2014

Mest læste i dag

Den danske del af Vadehavet er netop udnævnt af Unesco som enestående verdensnaturarv på linje med Grand Canyon. Alligevel er beskyttelsen af Vadehavets ynglefugle slået fejl.

Optællinger viser, at to ud af tre vibepar er forsvundet fra de privatejede og kommunale dele af marsken siden 1996. Antallet af klyder i Vadehavet er mere end halveret siden 1990.

På fastlandet er der kun en tredjedel af strandskaderne tilbage, mens bestanden på Mandø og Rømø er halveret siden 1996, ifølge bladet Fugle og Natur.

- Det er foruroligende, at de ellers vidt udbredte og såkaldt almindelige arter forsvinder fra Vadehavsregionen, siger Marco Brodde, der er næstformand i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Ifølge ornitologerne skyldes problemerne udviklingen i landbruget. Tidligere var der store områder med afgræssede fugtige enge og masser af fugle. Men i dag er køerne på stald, og marskengene drænes tørre og pløjes op.

De fugtige områder, der skulle skabe larver og føde til fuglene, er alt for få.

Selvom der gennem tiden er brugt 80 millioner kroner på aftaler med landmænd om mere fuglevenlig drift, har aftalerne været få og midlertidige.

Men skal landbruget lave nye aftaler for at styrke fuglelivet i området, er en markant økonomisk gulerod nødvendig. Det vurderer Henrik Frandsen, bestyrelsesmedlem i Sønderjysk Landboforening og 2. viceborgmester (V) i Tønder Kommune.

- Nye aftaler skal være så attraktive, at landmændene ikke kan sige nej. Ingen landmænd bryder sig om oversvømmede marker, men foretrækker ordentlig afvanding.

- Så skal nye aftaler have nogen gang på jorden, skal der også være en gevinst for landmanden, og ikke kun naturen, siger Frandsen til Ritzau.

- Jeg har ikke bidt mærke i, at der mangler fugle i Vadehavet. Tværtimod er der rigtigt mange. Natur er jo heller ikke noget statisk, men forandrer sig hele tiden, siger han.

/ritzau/