Fuglsang: En stor chance misset

Rasmus Staghøj ?og Morten Risager

[email protected]/[email protected]

Er du glad for at have vundet tid, eller indebrændt over at have misset etapesejren?

Jakob Fuglsang fik spørgsmålet, allerede inden han havde fået vejrtrækningen under kontrol oven på nederlaget til Dan Martin på målstregen. Og Fuglsang valgte den sidste mulighed. Indebrændt.

I sekunderne inden spørgsmålet udbrød han da også et skuffelsens brøl udenfor kameraernes synsvinkel. Han var SÅ tæt på at vinde karrierens største sejr på en bjergetape i Tour de France.

- Det var en stor chance, som jeg missede. Jeg vidste godt, at Dan Martin er hurtig, og Sedun (sportsdirektør, red.) sagde også, at jeg skulle forsøge at komme først ind i det sidste sving, men han var ikke til at ryste af, og så var jeg bare ikke hurtig nok til sidst, erkendte den 28-årige holdkaptajn.

Men selvom Fuglsang mente, at han var indebrændt, så udstrålede han alt andet end indebrændt vrede. Det kan være hans evne til at være på, når kameraerne peger i hans retning, eller det det kan være, at danskeren trods alt finder glæde i, at han har styrken til at køre med de bedste ryttere i feltet. Han efterlod et indtryk af kontrol over situationen og både håb og tro på, at han har evnerne til at lave et stort resultat.

Tog tid på favoritterne

Astana-kaptajnen endte med at tage 20 sekunder til favoritfeltet med Chris Froome, Alejandro Valverde og Alberto Contador. Og da flere konkurrenter som Richie Porte, Andrew Talansky og Michael Rogers tabte mere tid, så avancerer Fuglsang fra en samlet 17. plads til en samlet 12. plads. Kun 17 sekunder fra 10. pladsen, og 1,23 min. fra podiet.

- Den tid, jeg tager i dag, er vist i småtingsafdelingen, men det hjælper alt sammen. Alt den tid, jeg kan få, er kærkommen, sagde Fuglsang, som i første omgang angreb på den sidste stigning i håbet om at vinde tid tilbage på konkurrenterne.

- Det er svært at sige præcist, hvor jeg er styrkemæssigt, men jeg synes, jeg har det godt, og jeg føler mig godt kørende. Jeg havde frygtet dagens etape, for det går op og ned hele tiden, men jeg synes, det gik godt. Jeg føler, at jeg er, hvor jeg skal være, og hvor jeg havde håbet på at være.

Bag Jakob Fuglsang i sportsdirektør-bilen sad Dimitri Sedun. Selvom det ikke lykkedes holdet at få en sejr, så var han tilfreds med sin kaptajns præstation.

- Det var en stor dag. Lørdag havde han egentlig også gode ben, men jeg tror, det gik galt, fordi han ikke fik drukket nok i varmen.

- I dag (i går, red.) havde vi planlagt at angribe i forvejen. Vi vidste, at Jakob var en af de bedste ryttere i favoritfeltet på nedkørslen. Derfor ville vi angribe på den sidste stigning, inden den kom, sagde sportsdirektøren, som indtil i går kun har modtaget dårligt nyt, da holdet allerede har mistet tre ryttere som følge af styrt.

Må være afventende

- Det er et problem, at vi har tabt to klatrere. Det giver mig ikke så mange varianter taktisk. Jakob er nødt til at blive hos de andre favoritter og vente til den dag, hvor benene er gode nok til at angribe. Det er ikke let, men vi prøver vores bedste.

- Jeg håber, at få ham i top 10 eller top 5.

Den italienske Astana-rytter Enrico Gasparotto er det nærmeste, Jakob Fuglsang kommer en hjælperytter i bjergene, og det siger ikke så lidt, for Gasparotto er nemlig ingen bjergrytter. Han kom ind flere minutter efter Fuglsang, og selvom han havde modtaget beskeden om, at hans kaptajn ikke havde vundet etapen, lykønskede han Fuglsang med den flotte kørsel.

- For moralen lige nu havde det været vigtigt med en etapesejr, men jeg ved, at det er vigtigt for Jakob at komme i top 10 i klassementet. Det er første gang, at han er kaptajn, og han vil vise sin klasse. Hvis han bliver ved med at prøve, så tror jeg, at det vil lykkes ham at få en sejr, sagde Gasparotto.

Kræfterne skal spares

Gårsdagens etape var sidste omgang med bjerge, og først i den sidste uge eksploderer det hele igen, når Alperne danner rammen om tre brag, som afgør, hvem der vinder Tour de France.

I dag venter løbets første hviledag, og i morgen er etapen pandekageflad, inden der onsdag er enkeltstart. Fuglsang vil bruge den kommende tid til at forsøge at slappe af, inden det hele bliver afgjort i den sidste uge.

- En af grundene til, at jeg turde tage risikoen og angreb langt udefra, var, at jeg vidste, at der kommer en hviledag, hvor der er tid til at komme sig. I de næste fem dage gælder det om at spare kræfter og komme så let som muligt igennem etaper - og forhåbentligt ikke ryge på røven igen.

Dagens Gossip