Fynske kvinder på stoffer under graviditet

Det viser undersøgelser foretaget af Odense Universitetshospital (OUH).

Ifølge Fyens Stiftstidende havde 22 ud af 608 gravide fynboer sikre spor efter narkotika i urinen, da familieambulatoriet på Odense Universitetshospital i juni foretog anonyme test i forbindelse med scanning af gravide kvinder i Region Syddanmark.

I tre tilfælde blev der fundet friske spor af hash. 19 kvinder blev testet positive for nyligt brug af morfinpræparater, der blandt andet kan være kokain og amfetamin.

Overlæge Inge Ibsen, leder af familieambulatoriet på OUH, kalder det en alarmerende tendens.

»Børnene er udsat for nogle fosterskadelige stoffer, mens de bliver skabt. De har forøget risiko for misdannelser og for at blive født for tidligt og dermed få de skavanker, som for tidligt fødte børn får,« siger Inge Ibsen til Fyens Stiftstidende.

Overlægen fortæller, at børn født af kvinder, som indtager narkotika, er i risiko for at få udviklingsforstyrrelser.

»I den her gruppe finder man typisk en del, som senere får en ADHD-diagnose,« siger Inge Ibsen.

Testresultaterne er fremkommet ved en hurtigtest, der kan spore rusmidler to til fjorten dage tilbage i tiden, og de positive prøver er efterfølgende blevet testet igen på et anerkendt laboratorium.

Sundhedsstyrelsen skønner, at der årligt fødes 1.500-2.000 børn af mødre, som i graviditeten har haft et afhængighedsforbrug af alkohol og/eller andre rusmidler.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip