Fyringer koster Skat millioner af kroner

Skrevet af admin

08/12/2013

Dagens topnyheder

Som regel handler det om at spare penge, når der bliver delt fyresedler ud i stat, kommuner eller regioner. Men der er lang vej til besparelserne, hvis arbejdsgiveren prikker en tjenestemand.

Det kan Skat nu også skrive under på efter at have opgjort de samlede økonomiske konsekvenser af den seneste afskedigelsesrunde, skriver Politiken søndag.

Omkring 430 medarbejdere i Skat fik for nylig en fyreseddel som en konsekvens blandt andet af faldende bevillinger.

Og dén manøvre kommer til at koste Skat i alt 206 millioner kroner frem til 2017. En udgift, der er voldsomt påvirket af, at fyringsrunden også omfatter omkring 116 statslige tjenestemænd, der har krav på tre års rådighedsløn.

Det fremgår af en opgørelse, som Skat har udarbejdet til Politiken. Den viser, at Skat må finde godt 177 millioner kroner og sende dem videre til de 116 fyrede tjenestemænd.

Samtidig skal der findes omkring 28 millioner kroner i fratrædelsesgodtgørelser til de mere end 300 overenskomstansatte skattefolk, der også har fået sparket.

Men er det en klog måde at afskedige på? Ja, mener Skat, der ikke lægger skjul på, hvordan de fyrede er valgt ud.

- Det bærende kriterium for udpegningen til afsked er, hvem Skat bedst kan undvære i forhold til fremtidige opgaver og krav til opgaveløsningen – uden skelen til organisationstilhørsforhold og ansættelsesvilkår, siger Karsten Juncher, direktør for økonomi i Skat i en skriftlig kommentar til Politiken.

Her forklarer han også, at afskedigelserne blandt andet er nødvendige, fordi mange af Skats opgaver er blevet effektiviseret og digitaliseret.

Det betyder, at de statslige bevillinger til Skats arbejde skæres ned, fordi opgaverne kan løses med færre medarbejdere.

Men opgørelsen af de dyre fyresedler er en rød klud i ansigter på Dansk Told- og Skatteforbund, der organiserer hovedparten af Skats medarbejdere.

- Jeg synes, at det er brandærgerligt, at der skal bruges så mange penge til afskedigelser, når jeg faktisk mener, at Skat kunne have klaret det med naturlig afgang og flere frivillige fratrædelser, lyder kommentaren fra forbundets formand Jørn Rise til Politiken.

/ritzau/