Fyrværkerikampagne skal forebygge skader

Skrevet af Finn Jensen

17/12/2012

Dagens topnyheder

Det skulle være en festlig aften, men hvert år får nytårsaften alvorlige konsekvenser for et stort antal børn og unge. TrygFonden, Sikkerhedsstyrelsen og Sundhedsstyrelsen har i år øget indsatsen i årets fyrværkerikampagne for at forebygge skaderne.

Drengene tegner sig for langt de fleste ulykker - sidste år stod de for hele 85 procent.

- Børn og unge skal lære at have respekt for fyrværkeri. Et kort øjebliks kådhed kan smadre deres eller deres kammeraters fremtidsdrømme, hvis de mister fingre eller får alvorlige skader på synet, fortæller Mette Louise Ohana, presseansvarlig for Fyrværkerikampagnen i Danmark.

Halvdelen af ofrene er tilskuere
Det er dog ikke kun dem, der fyrer krudtet af, som risikerer at komme til skade. De sidste ti år har cirka halvdelen af alle tilskadekomne været tilskuere eller personer, der tilfældigvis passerede fyrværkeriet.

- Tallene viser, at også tilskuerne skal være meget opmærksomme på at bære sikkerhedsbriller og holde god afstand til fyrværkeriet. Her har de voksne et særligt ansvar for børnene, som jo ofte kigger på, når far fyrer af, siger Charlotte Kryger, seniorrådgiver i Sikkerhedsstyrelsen.

Flest skader i Region Syddanmark
Sidste år gik det hårdest for sig i Region Syddanmark og Region Hovedstaden, hvor henholdsvis 73 og 72 personer måtte en tur på skadestuen med en fyrværkeriskade. Til sammenligning var der kun 28 skader i Region Sjælland og 34 i Region Midtjylland. Bedst ser det ud i Region Nordjylland, der - trods en stigning i antallet af skader sidste år - er det sted i landet, hvor der forekommer færrest skader. Her var 23 fyrværkeriskader sidste år mod 13 skader året før.

- Vi har i år styrket den forebyggende indsats på folkeskolerne, hvor dobbelt så mange kommuner i år har involveret sig og fået uddannet SSP-konsulenter til at lave fyrværkeridemonstrationer. Her kan børnene med egne øjne se, hvad der kan ske, hvis man håndterer fyrværkeri forkert. Erfaringerne viser, at det er et effektivt tiltag til at nedbringe antallet af skader. Samtidig håber vi, at det har den sideeffekt, at børnene også påvirker deres forældre, som jo også er repræsenterede i skadesstatistikken, siger Mette Louise Ohana.

Der er desuden sendt undervisningsmateriale ud til alle landets 3. klasser samt størstedelen af landets klubber samt udviklet spil og film, der skal lære målgruppen, hvordan man håndterer fyrværkeri på en sikker måde. Her er standupkomikeren Heino Hansen som noget nyt ambassadør på kampagnen for bedre at få fat i de unge drenge gennem humor.

Kilder:
Statistik over fyrværkeriskader fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital. Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerirapport 2011/12. 
Læs mere om fyrværkerikampagnen her.

De 6 fyrværkeriråd
1. Køb og lav aldrig ulovligt fyrværkeri
2. Hold ikke fyrværkeri i hånden
3. Brug beskyttelsesbriller
4. Kast aldrig med fyrværkeri
5. Gå aldrig tilbage til en fuser
6. Brug en pose til fyrværkeri