G20: Alle lande må reagere på migrant- og flygtningekrise

G20-landenes ledere opfordrer "alle lande" til at reagere på migrant- og flygtningekrisen, og de opfordrer samtidig alle politiske ledere til at "stå beslutsomt fast" i kampen mod terrorisme.

Opfordringerne er en del af sluterklæringen fra G20-landenes topmøde i Tyrkiet. Præsident Recep Tayyip Erdogan, der ledede topmødet, siger, at den syriske præsident, Bashar al-Assad, ikke kan være en del af Syriens fremtid.

- Stigningen i terrorhandlinger globalt underminerer international fred og stabilitet og bestræbelser på at styrke den globale økonomi.

- Terrorisme bør ikke associeres med nogen religion, nationalitet eller etnisk gruppe, hedder det i erklæringen, hvor G20 forpligter sig til fortsat at bekæmpe terrorisme og finansieringen af den.

I erklæringen fra topmødet i Antalya-provinsen omkring 500 kilometer fra det krigshærgede Syrien siger verdens førende industrilande, at de vil isolere de lande økonomisk, som støtter terrorisme.

De forpligter sig samtidig til mere udveksling af efterretningsoplysninger og skærpet grænsekontrol samt forbedring af den internationale flysikkerhed.

Erdogan, der står meget stærkere efter sit partis valgsejr tidligere på måneden, har på topmødet gjort det klart, at hans land er parat til mere handling i regionen.

På topmødet blev der dog ikke drøftet en mulig indsættelse af militære landstyrker, og den tyrkiske udenrigsminister understreger, at Ankara ikke har planer om selv at gennemføre en sådan offensiv.

Men den tyrkiske udenrigsminister, Feridun Sinirlioglu, siger, at nye sikkerhedsforanstaltninger vil blive truffet mod Islamisk Stat. Han angiver ikke detaljer, men pointerer, at regeringen i Ankara har udvekslet efterretningsoplysninger med dets allierede efter fredagens massakre i Paris.

Flere embedsmænd siger, at det kun er anden gang, at G20, der blev etableret i 1999 for at fremme global finansiel stabilitet, formelt vil tage sig af emner, der ligger uden for kerneopgaven, der går ud på at koordinere international, økonomisk politik.

- Migration er et globalt emne. Vi er nødt til at samarbejde for at løse det, pointerede lederen af den internationale valutafond, IMF, Christine Legarde, op til topmødet.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip