G20-magter sætter nyt mål for vækst

Verdens største økonomier har vedtaget en målsætning om at lægge mindst to procentpoint til væksten over de næste fem år.

Dermed signalerer de såkaldte G20-landes finansministre, at de mener, at de værste år med økonomiske kvaler er forbi.

- Vi vil udvikle ambitiøse, men realistiske politikker med det mål at løfte vores kollektive BNP med mere end to procent i forhold til den nuværende kurs over de kommende fem år, siger G20-finansministrene i en fælles udtalelse efter et møde i Sydney søndag.

Finansministrene siger samtidig, at de beklager, at reformer fra Den Internationale Valutafond (IMF) endnu ikke er blevet gennemført. Reformerne er forsinkede, fordi de endnu ikke er blevet ratificeret af USA.

- Vores højeste prioritet er fortsat at ratificere 2010-reformerne, og vi opfordrer USA til at gøre dette før vores næste møde i april, lyder det i en udtalelse fra ministrene efter mødet.

G20-gruppen tegner sig for omkring 85 procent af den globale økonomi.

Under mødet diskuterede parterne også den spændte situation i Ukraine, hvor præsident Janukovitj lørdag blev afsat, efter tre måneder med uroligheder og kampe i landet, der har kostet mange mennesker livet.

På mødet tilbød USA og Den Internationale Valutafond (IMF) at hjælpe Ukraine med at genopbygge landets økonomi.

Chefen for IMF, Christine Lagarde, siger, at hjælpen eksempelvis kunne omfatte politisk rådgivning eller finansiel bistand.

Hun peger dog på, at der kan opstå komplikationer i eventuelle forhandlinger, hvis ikke den politiske situation i landet forbedres.

- Vi er nødt til at have nogen at tale med, fordi drøftelser behøver to parter: IMF på den ene side og repræsentanter for et land på den anden, siger Legarde ifølge The Guardian.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip