G8-lande til kamp mod skatteunddragelse

Det fremgår af en erklæring, der tirsdag blev vedtaget på G8-topmødet i Nordirland. Lederne har ifølge nyhedsbureauet AFP aftalt at opfordre til at ændre regler, »der tillader virksomheder at flytte indtjening over landegrænser for at undgå skattebetaling«.

Erklæringen slår også fast, at skattemyndigheder verden over skal udveksle informationer i kampen mod skatteunddragelse, ligesom multinationale selskaber »skal rapportere til skattemyndighederne hvad og hvor, de betaler skat«.

G8-landene opfordrer endvidere virksomhederne til at vise større samfundsansvar og være mere transparente, så myndighederne kan gennemskue ejerskabet bag virksomhederne.

Den britiske premierminister David Cameron har gjort kampen mod skatteunddragelse til et af de vigtigste temaer under G8-mødet. Han har kaldt sine mærkesager »de tre T’er«: Tax (skat, red.), Trade (handel, red.) og Transparency (gennemsigtighed, red.). Og mens der mandag blev lanceret en storstilet frihandelsaftale, flyttede fokus tirsdag til de to andre T’er.

Erklæringen om kampen mod skatteunddragelse kommer, efter at der i den senere tid har været fokus på store multinationale selskaber som Starbucks, Google, Apple og Amazon, der har nedbragt deres skatteregninger ved netop at flytte rundt på indtjeningen.

Dagens Gossip