G8-ledere enige om overgangsregering i Syrien

Den fælles erklæring fra G8-landene nævner ikke et ord om Assad, og en planlagt fredskonference om Syrien er udskudt til august på grund af uenighed mellem Rusland og resten af G8-landene om, hvorvidt præsident Assad skal træde tilbage som betingelse for at holde fredskonferencen.

En kilde på G8-mødet siger til Reuters, at det i Syrien-spørgsmålet har været syv mod otte, og at Ruslands præsident Putin, der støtter Assad, ikke har givet sig.

Den britiske premierminister og vært for topmødet, David Cameron, sagde ifølge nyhedsbureauet AFP, at det er »utænkeligt«, at præsident Assad skal spille en rolle i et overgangsstyre i Syrien. Præsident Obama sagde ved slutningen af topmødet, at det er vigtigt at opbygge en stærk opposition i Syrien, der kan tage over efter Assad.

Rusland var derimod ikke indstillet på nogen former for kritik af præsident Assad. For at gnide salt i såret sagde Vladimir Putin ved den afsluttende pressekonference, at han ikke vil udelukke friske våbenforsyninger til det syriske regime.

»Vi forsyner våben til legitime regeringer i overensstemmelse med lovlige kontrakter,« siger Putin ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han beskylder også USA for at destabilisere situationen i Syrien med de amerikanske beskyldninger om, at det syriske styre skulle have anvendt kemiske våben mod oprørerne.

»Enhver beslutning om at forsyne oprørerne med våben baseret på ubekræftede forlydender om brugen af kemiske våben vil kun bidrage til at destabilisere situationen,« siger Putin.

Parterne enedes dog om at fordømme brugen af kemiske våben i Syrien, ligesom G8-lederne blev enige om at forpligte hinanden på at sende 1,5 milliarder dollar i humanitær hjælp til Syrien.

Konflikten i det borgerkrigshærgede Syrien menes at have kostet flere end 90.000 mennesker livet.

Dagens Gossip