G8-ledere vil lave »historiens største handelsaftale«

Mødet markerer indledningen af forhandlingerne om en ny stor frihandelsaftale, og forventningerne til aftalen er store, ikke mindst hos Storbritanniens premierminister, David Cameron, der forventer, at den vil styrke det europæiske bruttonationalprodukt med en lille billion kroner og skabe to millioner arbejdspladser på verdensplan.

Cameron, der er vært ved mødet, betegner aftalen som »historiens største frihandelsaftale«.

»Det er en mulighed, der kun opstår én gang i en generation, og vi er indstillet på at gribe den,« sagde han på et pressemøde mandag.

Frihandelsaftalen mellem de vestlige G8-lande skal ses som en reaktion på de strandede Doha-forhandlinger, hvor det ikke er lykkedes at nå til enighed med fremadstormende økonomier som Brasilien, Indien og Kina om at sænke de globale handelshindringer.

»Hele meningen med dette møde er at sætte gang i vores økonomier og fremme vækst og velstand verden over,« siger David Cameron til CNN.

»Det gør vi bedst ved at tage hul på forhandlingerne om en skelsættende aftale mellem EU og USA,« siger han.

Den amerikanske præsident Obama, der har været særdeles kritisk over for EU-landenes håndtering af gældskrisen, har ligeledes store forventninger til aftalen.

»Handelsforholdet mellem EU og USA er det største i verden. Vi sælger for omkring en billion dollars (5.500 milliarder kroner, red.) i varer og tjenesteydelser til hinanden hvert år, vi investerer næsten fire billioner dollars i hinandens økonomier, og det understøtter cirka ti millioner arbejdspladser på begge sider af Atlanten. Denne potentielt banebrydende aftale kan styrke de bånd,« siger Barack Obama ifølge The Guardian.

Barriererne for handlen mellem USA og Europa er i forvejen lave, men på en række områder er der ifølge G8-lederne mulighed for yderligere liberalisering, blandt andet på det finansielle område.

Kritikere mener imidlertid, at handelsaftalen vil få alvorlige negative konsekvenser for den internationale økonomi. Den britiske organisation Jubilee Debt Coalition, der arbejder for at få verdens rige lande til at eftergive udviklingslandenes gæld, frygter, at aftalen vil udløse en ny økonomisk krise.

»Denne handelsaftale handler om yderligere deregulering af økonomien. Bag ordet »handel« gemmer der sig en række foranstaltninger, som vil gøre det sværere at forhindre bankerne i at optræde uforsvarligt,« siger Tim Jones, ledende politisk medarbejder i organisationen, til The Guardian.

»Samtidig med at de forsømmer at håndtere den nuværende finansielle krise, er G8-lederne i gang med at så kimen til den næste,« siger han.

Dagens G8-forhandlinger, der foregår i landlige omgivelser på luksushotellet Lough Erne Resort, skal også handle om at skabe øget gennemsigtighed i internationale pengestrømme og ejerskab af virksomheder, samt bekæmpelse af international skatteunddragelse.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip