Gabende kløft mellem Rusland og Frankrig om Syrien

Det står ifølge nyhedsbureauet AFP klart, efter at den franske udenrigsminister Laurent Fabius mødte sin russiske kollega Sergej Lavrov i Moskva tirsdag.

»Resolutionen vil ikke kunne påberåbe sig Kapitel Syv,« lød det fra Lavrov med henvisning til det afsnit i FN Pagten, der giver Sikkerhedsrådet ret til at beslutte både økonomiske og militære aktioner overfor et land.

Mødet mellem Lavrov og Fabius viste endnu engang, hvor stor afstand der er mellem den russiske og den vestlige opfattelse af situationen i Syrien og senest om konklusionen i FNs rapport om anvendelsen af kemiske våben.

Mens USA og Frankrig mener, at rapporten entydigt placerer ansvaret for angrebet med nervegassen sarin mod en forstad til Damaskus den 21. august hos præsident Assad, forfægter Rusland det synspunkt, at »der var tale om en provokation«, som Lavrov udtrykte det.

Med andre ord, at det var oprørerne selv, der stod bag angrebet, hvor flere end 1.400 mennesker ifølge franske og amerikanske oplysninger blev dræbt.

»Beviser på, at der blev brugt kemiske våben, beviser ikke at det syriske regime stod bag. Der er stadig intet svar på, hvor missilerne, der blev brugt ved angrebet, var produceret,« lød det ifølge AFP fra Lavrov.

FNs våbeninspektører har fastslået, at saringassen blev fremført i missiler.

Og da det hidtil har været antaget, at kun regeringshæren råder over teknik til at transportere og håndtere den slags våben, har USA, Frankrig og andre brugt antagelsen til at placere ansvaret hos Assad.

Eller som Fabius efter mødet med Lavrov sagde om FN-rapporten: »Den efterlader ingen tvivl om, at regimet i Damaskus stod bag«.

Kort efter de to udenrigsministres pressemøde i Moskva, citerede AFP også en såkaldt højtrangerende syrisk sikkerhedskilde i Damaskus for, at oprørerne, eller terrorister som de benævnes, er i besiddelse af såvel missiler som sarin.

»Terroristerne fremstiller missilerne lokalt, og det er højst sandsynligt, at de brugte dem. Selvfølgelig ved de også, hvordan man fylder dem med sarin. De er blevet trænet af efterretningstjenesterne fra USA, Frankrig og Storbritannien,« sagde sikkerhedskilden til AFP.

Mandag var USAs FN-ambassadør, Samantha Power, ude med en erklæring, der også placerer ansvaret hos Assad. Samantha Power sagde, at med »den høje kvalitet« som sarinen havde, kunne den kun stamme fra regimet.

Samtidig omtalte hun også de positioner, som missilerne er afsendt fra:

»Det strider mod enhver logik, at oppositionen skulle have infiltreret regeringskontrollerede områder, for at affyre missiler mod oprørsområder,« lød det fra den amerikanske FN-ambassadør.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip