Gæld: Hver dansker betaler 770 kroner om måneden

Krisebevidste danskere vælger stadig oftere at betale af på deres gæld frem for at fortsætte lånefesten.

Nye tal fra Nationalbanken viser, at danske husholdninger nedbragte gæld til bank- og realkreditinstitutter med samlet 4,3 milliarder kroner i januar.

Det svarer til, at hver dansker betalte 770 kroner af på sin gæld, siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Dermed har danskerne startet året med samme tilbageholdenhed, når det gælder gældsoptagelse, som har været kendetegnende for tiden efter krisen, siger hun.

Sidste år toppede danskernes tilbageholdenhed. Her nedbragte de danske husholdninger samlet set deres bank- og boliglån med 30 milliarder kroner.

Det står i dyb kontrast til tiden før krisen, hvor danskerne i årene 2005-2007 i gennemsnit øgede den samlede gæld med 150 milliarder kroner om året.

- Dagens tal viser altså ingen tegn på, at danskerne er ved at slå hul på sparebøssen, siger Lone Kjærgaard.

- Når danskerne igen føler sig bekvemme med de økonomiske udsigter og atter tør købe bolig og stifte gæld, er det noget, der giver et kærkomment skub til den økonomiske udvikling, siger hun.

Fordeler man den samlede gæld i husholdningerne ud på alle danskere, har hver dansker i dag ifølge Arbejdernes Landsbank en gæld på 271.000 kroner.

Det dækker over gæld til realkreditten på 324.000 kroner, bankgæld på 94.000 kroner og bankindlån på 147.000 kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip