Gallataffel: Dronningens tale var kort tilbageblik

Skrevet af admin

16/04/2015

Mest læste i dag

En kort tale med et historisk tilbageblik. Det var det, dronningen holdt under sit gallataffel i anledningen af sin 75-års fødselsdag.

For hendes fødeår 1940 har haft en stor betydning for både Danmark og dronningen selv, forklarede hun:

- Måske det undrer de yngre generationer, for dem er jeg jo et gammelt menneske, og de år er en fjern fortid.

- Men i årenes løb har jeg indset, at alt, hvad der siden er sket for mig og for Danmark, må jeg uvilkårligt se i lyset af de fem år, sagde hun med henvisning til krigsårene.

Som dronningen selv udtrykte det, faldt det "i hendes lod" at blive sin fars efterfølger.

- Det er en forpligtelse. Den har givet mit liv retning og beredt mig flere glæder, end jeg kan opregne eller give udtryk for, lød det fra dronningen, der lagde særlig vægt på, den udvikling Danmark har gennemgået.

Ifølge dronningen har landet udviklet sig fra at bestå af små landbrug spredt udover hele landet til et moderne samfund med langt mere kontakt til udlandet.

- Vi er meget mere opmærksomme på verden omkring os og bevidste om Danmarks samspil med andre lande og om påvirkningen fra fremmede kulturer.

- Når man tænker på alt, hvad der har forandret sig i løbet af disse 75 år, kan det godt svimle lidt for en, lød det fra dronningen.

Lige inden dronningen tog ordet, holdt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) en tale til den danske monark, som blev rost for sin evne til at være danskernes samlingspunkt.

- For hvilken tv-begivenhed samler for alvor danskerne? Nej, det er hverken fodbold eller fredags-underholdning.

- Det er dronningens nytårstale. Vi ved godt, hvem der har ægte X-faktor, lød det fra statsministeren, der fik smilene frem hos mange af de omkring 300 middagsgæster.

/ritzau/