Gambias præsident forbyder omskæring af kvinder

Der skal ikke skæres i gambiske kvinders kønsorganer fremover, slår landets præsident, Yahya Jammeh, fast ifølge avisen The Guardian.

Præsidenten har i en tale sagt, at omskæring af kvinder vil blive gjort ulovligt, og at forbuddet mod det kontroversielle indgreb vil gælde øjeblikkeligt.

- Han (Jammeh, red.) har i løbet af de seneste minutter erklæret, at omskæring af kvinder er blevet forbudt i Gambia med øjeblikkelig virkning, skriver landets informationsminister, Sheriff Bojang, på Facebook ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er dog ikke klart, hvornår regeringen planlægger at udarbejde loven, der skal håndhæve Jammehs løfte, skriver The Guardian. Loven er ellers nødvendig for at "redde utallige liv", siger aktivister til Reuters.

Når kvinder omskæres betyder det ofte, at de som små piger får fjernet skamlæber og klitoris, hvilket kan give problemer med helbredet såsom blødninger, infektioner, smerte og barnløshed.

Flere end 130 millioner kvinder på verdensplan anslås at være omskåret. Det er særligt i Afrika og Mellemøsten, at praksissen bliver udført.

I Gambia menes 76 procent af landets kvinder at have fået foretaget indgrebet.

- Jeg er virkelig forundret over, at præsidenten har gjort det her. Jeg havde ikke forestillet mig, at det nogensinde ville blive indført. Jeg er meget stolt af mit land, og jeg er virkelig, virkelig glad, siger aktivisten Jaha Dukureh til The Guardian.

Dukureh har i mange år kæmpet for at sætte en stopper for omskæringsritualet i Gambia.

Præsidentens udmelding kom i en tale i Jammehs hjemby og var et uventet træk fra nationens leder.

Yahya Jammeh har tidligere påkaldt sig negativ opmærksomhed efter kontroversielle udtalelser. Eksempelvis skulle han tidligere på året have sagt, at han ville skære halsen over på mænd, der ønsker at gifte sig med en person af samme køn.

Præsidenten har ledet den tidligere britiske koloni siden 1994.

/ritzau/

Dagens Gossip