Gamle fjernsyn tynger B&O

Et af B&Os kerneområder er fjernsyn, og ser man på det direkte - og samlede - salg til kunder, det såkaldte business-to-cusumer (B2C), så viser det sig, at omsætningen i det forskudte regnskabsårs ni første måneder er faldet med 130 millioner kroner til 1.599 millioner kroner inden for B2C i forhold til året før.

Ser man på den akkumulerede omsætning inden for AV (audio-visuel), så viser salget i de tre første kvartaler en nedgang på hele 23 procent til 1.179 millioner kroner. Både det direkte og samlede salg svigter altså.

Bang & Olufsen forklarer årsagen til omsætningsdykket med, at kunderne simpelthen fravælger en række af de ældre fjernsyn, og at det rammer omsætningen. B&O sælger serierne Beovision 4, 7, 10, 11 og 12 - dertil kommer B&O Play-serien, der er lidt billigere. Ud fra regnskabets formuleringer er det tydeligt, at det er i fjernsynsafdelingen, er der er noget, der er ændret.

»Nylancerede AV-produkter, såsom BeoVision 11, sælger fortsat godt, men dette er ikke nok til at opveje nedgangen i salget af ældre TV-produkter, der er faldet yderligere i løbet af tredje kvartal, hvilket primært kan tilskrives en lavere efterspørgsel end forventet i Europa,« skriver virksomheden i regnskabet.

Årsagen kan man kun spekulere om, og der er flere faktorer. Den økonomiske afmatning på kontinentet kan få folk til at droppe fjernsynsinvesteringer, de ellers ville have gjort. Derudover går udviklingen inden for fladskærmsfjernsyn rivende stærkt, og det er også en mulig forklaring, at produkterne - deriblandt B&Os - bare bliver »gamle« og uattraktive hurtigere i dag end tidligere.

En anden årsag til omsætningsnedgangen i Bang & Olufsen er ifølge virksomheden, at den er i fuld gang med at nedbringe antallet af butikker. Topchef Tue Mantoni har tidligere sagt, at butikslukningen går hurtigere end ventet, og at det også er med til at sende omsætningen ned. For får B&O ikke kunderne til at købe elektronik på anden vis, så er butikslukninger simpelthen lig med mindre salg.

Bang & Olufsen venter, at årets resultat bliver negativt - og det i omegnen af 150 til 200 millioner kroner, hvilket var ventet af analytikerne. Aktien starter da også børsdagen uden de store armbevægelser. B&O-aktien var efter et par minutters handel steget med 0.8 procent til kursen 50.

 

Dagens Gossip