Gamle John går mod strømmen og vil rive Skotland løs

Skrevet af admin

15/09/2014

Mest læste i dag

Der er kun en chance i livet, og denne chance er nu.

Det mener i hvert fald skotten John Cormick, der er aktivist i selvstændighedsbevægelsen Yes Scotland.

Den kæmper for at få skotterne til at stemme ja til selvstændighed ved folkeafstemningen på torsdag.

- Det bliver nok ikke let. Der vil være økonomiske problemer. Mange måske. Men det her er vor livs chance for at få et frit og selvstændigt Skotland, der ikke styres fra London.

John Cormich er omkring 70 år og er mere forsigtig i sin støtte til selvstændighed end mange andre aktivister. Han har tænkt de økonomiske problemer igennem, valuta, måske flytter storbanker væk, og hvad med arbejdsløsheden?

Mange andre ja-tilhængere negligerer den slags problemer som skræmmekampagne fra nej-siden. Men problemerne er der, mener Cormich.

- Så må vi bare stå det igennem i nogle år. Jeg er gammel nok til at vide, at 10 år ikke er så lang en periode endda. Om 10 år vil vi tænke tilbage og sige, at det var godt, at vi stemte ja, mener han.

Med den holdning går han imod mange af sine jævnaldrende. Faktisk siger meningsmålinger, at som gruppe betragtet er skotter på 55 år eller ældre overvejende tilhængere af, at Skotland forbliver en del af Storbritannien. De vil stemme nej.

En måling i sidste uge sagde, at 31 procent af de ældre ville stemme ja til selvstændighed, men 41 procent ville sige nej. Resten var i tvivl.

- Ældre skotter har en tendens til at føle sig mere britiske, siger Rachel Ormston, forsker ved organisationen Scotcen, der undersøger sociale forhold og vælgervandringer i Skotland.

- De ældre har generelt også større ønsker om at bevare status quo, tilføjer hun.

En anden gruppe, der også foretrækker at forblive i Storbritannien, er i øvrigt kvinder. Målingerne giver forskellige tal, men der er typisk mellem seks og 10 procentpoint forskel i nej-sidens favør.

- Kvinder bryder sig ikke om usikkerhed. De tænker mere på familie, på økonomisk sikkerhed. Så hvis ja-siden ikke kan overbevise dem om, at de ikke skal frygte for økonomi og tryghed, så stemmer de nej, siger Rachel Ormston.

/ritzau/