Gammel gift ved Vesterhavet fjernes måske med nye penge

Skrevet af admin

14/11/2014

Mest læste i dag

Der er opstået fornyet politisk pres for, at der bliver ryddet op ved Høfde 42 ved Harboøre Tange, hvor 110 ton gift fra Cheminova stadig ligger begravet ikke langt fra Vesterhavet.

Både lokale kræfter, SF og Enhedslisten øjner nemlig en ny mulighed for at få gjort noget ved den gamle forurening, efter at Cheminova i september blev solgt til en udenlandsk kapitalfond for 10,4 milliarder kroner, hvilket efterlod et større beløb til at finansiere dele af oprydningen, skriver Information.

- Vi står med en unik mulighed for at få fjernet en skamplet på Danmarks miljøpolitiske historie, hvor ikke bare Cheminova, men også staten har dumpet gift, siger SF's miljøordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til avisen.

Cheminova blev fritaget for økonomisk ansvar tilbage i 1987, og i dag er giftgrunden regionens ansvar. Region Midtjylland har dog kun 20 millioner kroner om året til området - langt fra de 250 millioner, som oprydningen skønnes at koste.

Men for nylig luftede hovedaktionær i Cheminova, Aarhus Universitets Forskningsfond, muligheden for at bidrage med en del af beløbet. Det ville ifølge Danmarks Naturfredningsforening kun være rimeligt.

- Vi opfordrer Aarhus Universitet til at tage et etisk samfundsansvar for forureningen. Det skal ske ved at afsætte en betragtelig del af fondens forskningsmidler til en styrket forskning og udvikling inden for oprensning af netop denne type af store jordforureninger med særligt farlige stoffer, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.

SF og Enhedslisten forsøgte forgæves at få afsat midler i forbindelse med finansloven. Miljøminister Kirsten Brosbøl (S), der fredag besøger området, siger til Information:

- Ansvarsfordelingen på området er meget klar: Det er regionernes ansvar, og vi giver dem samlet set 400 millioner om året til opgaven. Men det er en dyr forureningssag, så at der er kommet et signal fra universitetet om, at man påtænker at bidrage, er glædeligt.

Kraftige storme har tidligere blotlagt giftdepotet, og kritikerne mener, at oprydningen ikke kan vente til 2019, hvor regioner og staten skal lægge en plan for forurening, der truer overfladevandet.

/ritzau/