Gang i forbruget: dankort blev luftet flittigt i juli

Efter en skuffende juni måned tog dankortomsætningen revanche i juli. Tal fra Nets viser, at omsætningen steg med 6,7 procent i forhold til juli sidste år, når man fraregner betalinger med Mobilepay.

Alt i alt blev der gennemført 103,1 millioner betalinger til en samlet værdi af 30,4 milliarder kroner, og det tal er ikke set højere hidtil.

Det er godt nyt for dansk økonomi, fordi det tyder på, at det private forbrug ikke er gået helt så meget i stå, som det ellers så ud til.

- Det er en ekstremt kraftig vækst på måneden, og man skal derfor være varsom med at overfortolke tallene. Det kan for eksempel være placeringen af helligdage og ferie, som spiller månedstallene et puds.

- Men dagens tal understreger trods alt, at det private forbrug lever i bedste velgående, og at den tendens til nedgang i økonomien, som vi spottede i 2. kvartal, nok mest af alt var en enlig svale, skriver Danske Banks cheføkonom Steen Bocian i en kommentar.

Hos Sydbank mener makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen da også, at der er grobund for en tro på, at forbruget vil udvikle sig positivt den kommende tid.

- Boligmarkedet er i fortsat fremgang, flere kommer i arbejde, renten er historisk lav, og lav inflation og positive lønstigninger øger danskernes købekraft, siger han.

Sydbanks forventning er, at danskernes forbrug stiger med cirka to procent i år.

/ritzau/

Dagens Gossip