Ganske lille virusfare for danske turister

»Vi har kendt til den her MERS-virus siden september sidste år, og vi har indtil nu ikke haft vished om, hvorvidt den smitter fra menneske til menneske. Det har vi nu fået bekræftet, at den gør,« siger Søren Brostrøm, enhedschef for Sygehus og Beredskab i Sundhedsstyrelsen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Han fortæller, at Sundhedsstyrelsens opfordring primært er rettet mod de danske læger og sygehuse, da man blandt andet har erfaret, at en sygehuspatient er blevet smittet af en medpatient i Frankrig samt tilfælde af smitte fra patienter til sygehuspersonale.

»Vi har på nuværende tidspunkt 40 bekræftede tilfælde på verdensplan, og her er 20 personer faktisk døde. Det er en dødelighed på 50 procent, så det er klart, at hvis man bliver smittet, så kan det være alvorligt,« siger Søren Brostrøm og uddyber:

»Det er primært ældre og svage personer, som er blevet smittet og efterfølgende døde af virussen.«

Smittekilden skal ifølge Sundhedsstyrelsen findes et sted på Den Arabiske Halvø, hvor de fleste tilfælde stammer fra. De europæiske patienter, der er blevet smittet, har også alle været i lande omkring Saudi-Arabien. Ikke desto mindre har danskere, der skal på ferie eller lignende i lande i regionen, for eksempel Egypten, ikke noget at frygte, lyder det fra Søren Brostrøm.

»Hvis man har planlagt en rejse til Den Arabiske Halvø eller nogle af nabolandene, så kan roligt tage af sted. Men man skal selvfølgelig holde sig fra dyr og deres ekskrementer. Det vil sige, at man er sikker med ganske almindelig god hygiejneskik,« siger han.

Kilden til smitten er endnu ikke fundet, men den nye virus har ifølge Sundhedsstyrelsen flere genetiske ligheder med vira hos flagermus, men andre dyr kan også være smittebærere. Man mener, at der går cirka ti dage, fra man er smittet og til, man viser symptomer på MERS.

Dagens Gossip