Garanti for hurtig diagnose vakler fra start

Så mange henvisninger fik de danske sygehuse de forgangne 12 måneder, og fra søndag skal personalet undersøge de mange henvendelser og sørge for, at patienten bag henvisningen i løbet af fire uger får klarhed over årsagen til smerter, ubehag og lidelse. Det skriver Jyllands-Posten.

»Vi er glade for, at udredningsgarantien endelig kommer, men vi tror ikke, det fungerer hele vejen rundt med de fire uger med det samme. Det kommer nok til at knibe for blandt andet gigtpatienter, mennesker med allergi og på hjerteområdet, og her må regionerne oppe sig yderligere,« siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter, til avisen.

Han har et forslag til, hvordan tempoet i undersøgelser og udredninger kan øges.

»De må løbe lidt stærkere, og regionerne må jo selvfølgelig betale for overarbejde. En anden mulighed er at købe mere kapacitet hos private – enten privathospitaler eller hos privatpraktiserende speciallæger. Regionerne har jo sparet penge ved, at der ikke længere er en måneds ventetidsgaranti på alle sygdomme, men to måneder,« siger han til Jyllands-Posten.

Udredningsgarantien er netop en slags sundhedspolitisk bytter, hvor regeringen har ønsket at lægge vægten på hurtig diagnose, mod at nogle patienter med ikke livstruende og smertefuld sygdomme skal vente op mod to måneder på behandling.

I Hjerteforeningen vurderer formand overlæge Henrik Steen Hansen, at flere tusind hjertesyge ikke i første omgang får glæde af den nye udredningsret.

»Før sommerferien var der over 3.000 hjertepatienter, som ventede mere end fire uger på at få stillet en diagnose, og jeg er bange for, at det ikke er faldet væsentlig i sommerferien,« siger han til avisen.

Henrik Steen Hansen peger på for få speciallæger som en af årsagerne.

»Det er nødvendigt at udvide den normale vagttid, og så selvfølgelig betale personalet for det,« siger han og henviser til, at netop den model er valgt på Odense Universitetshospital, hvor han har sin daglige gang.

I Danske Regioner erkender formand Bent Hansen (S), at der – trods en stor og massiv oprustning – vil være hjørner, hvor garantien ikke virker fra mandag morgen.

»Der er sket utroligt meget, og sygehusene har virkelig oppet sig, så i hovedtræk vil garantien fungere. Men ideelt set skulle vi nok have sat turbo på lidt tidligere på året, hvis vi skulle have været 100 procent i mål,« siger han.

Dagens Gossip