Gasflasker til grill tilbagekaldes efter eksplosioner

Skrevet af admin

06/07/2016

Dagens topnyheder

Primagaz tilbagekalder gasflasker af typen Compolite CS, efter at test og konkrete episoder har afsløret, at flaskerne kan eksplodere, hvis der opstår ild nær flaskerne.

Det oplyser Arbejdstilsynet.

Flaskerne har været solgt under navnet PrimaDonna og benyttes ofte i gasgrill.

De episoder, der har ført til tilbagekaldelsen, er sket over de seneste år. Her er den type gasflasker eksploderet hos flere forbrugere.

- Eksplosionerne er sket i forbindelse med, at der er opstået ild omkring flasken. For eksempel på grund af en mørnet slange eller en utæthed ved regulatoren, skriver Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse.

- I den forbindelse kan ilden have antændt gassen, og efter en periode med ild omkring flasken er der opstået en eksplosion. Eksplosionerne har dog kun medført materielle skader.

Eksplosionerne fik Arbejdstilsynet og Primagaz til at teste, om flaskerne er sikre.

- Testserien blev afbrudt, idet nogle af flaskerne eksploderede voldsomt, efter at de i få minutter havde været udsat for ild, skriver Arbejdstilsynet.

Det er fem- og ti kilo-flasker, der kaldes tilbage.

Hvis man har købt de pågældende flasker, kan man få ombyttet dem til nyere flasker ved en Primagaz-forhandler.

Primagaz oplyser på sin hjemmeside, at gasflaskerne er i fare for at eksplodere, hvis de udsættes for "en længerevarende brand". Derfor kan man roligt fragte dem såvel som opbevare dem. Man bør dog aldrig opbevare mange flasker samme sted, lyder det.

Sikkerhedsstyrelsen har en række generelle råd til brugen af gasflasker.

Hvis man opdager en utæthed eller bemærker en mistænkelig lugt af gas, skal man lukke for gasflasken og tage regulatoren af, påpeger styrelsen.

Desuden skal man i en sådan situation ikke bruge åben ild eller el-kontakter. Hvis det foregår indendørs, skal man lufte ud.

Forbrugerne rådes til jævnligt at tjekke, at gasslangen ikke er synligt slidt eller afbleget af sollys. Der må ikke opstå revner i gummiet, når slanges bøjes.

/ritzau/