Gellerup: Dom om udsmidning kommer i dag

Dommerne i Højesteret giver torsdag to familier besked om, hvorvidt det er i orden, at Brabrand Boligforening vil smide dem ud på grund af deres børns kriminalitet.

De to familiers advokat har i landets øverste domstol hævdet, at opsigelsen af lejemålene i Gellerup er i strid med menneskerettighederne. De garanterer blandt andet borgernes ret til et familieliv.

Udsmidning af familier, hvis børn gør sig skyldige i kriminalitet i et boligområde, bruges sjældent af boligselskaberne.

På det seneste har DAB i Værebro dog brugt muligheden efter farlige skudepisoder.

En håndfuld familier er blevet opsagt med henvisning til, at børn og unge er blevet afsløret i at have deltaget i skyderierne i boligområdet.

Sagerne fra Gellerup er forholdsvis gamle, og behandlingen i retssystemet har været en langvarig affære.

Det var i 2008, at nogle unge satte ild til børnehaven Viben i Gellerupparken, og institutionen brændte ned til grunden.

Seks unge fra lokalområdet blev dømt for kriminaliteten, og Brabrand Boligforening besluttede derefter at give familierne det røde kort.

Men to familier protesterede, og det er disse sager, som Højesteret nu tager stilling til.

Tidligere i forløbet er de blevet afvist. Hverken byretten eller Vestre Landsret har givet familierne medhold.

I øvrigt har den megen omtale af risikoen for opsigelse i sig selv haft en gavnlig virkning, mener direktøren i Brabrand Boligforening.

- Det har en effekt på den måde, at vores beboere er opmærksomme på, at det kan få den konsekvens, hvis ens børn ikke opfører sig ordentligt, siger direktør Torben Overgaard.

- Familierne er blevet langt mere åbne over for at søge en varig løsning på de problemer, der er, siger han.

Direktøren tilføjer, at redskabet ikke bør bruges, før der har været gjort forsøg på at imødegå børns og unges farlige eller uhensigtsmæssige optræden i lokalområdet.

- Det er utrolig vigtigt, at man ikke bevidstløst smider folk ud, siger Torben Overgaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip