Genåbning af omstridt park fører til nye sammenstød i Tyrkiet

Urolighederne mandag opstod, efter de tyrkiske myndigheder genåbnede Gezi-parken nær Taksim-pladsen i det centrale Istanbul for offentligheden, men senere valgte at lukke den igen med henvisning til frygt for demonstrationer.

Myndighedernes beslutning har ifølge nyhedsbureauet AFP opildnet demonstranterne.

»Fire mennesker er døde for den her park. Den her park skal genåbnes,« sagde en ung demonstrant ifølge nyhedsbureauet.

I forbindelse med åbningen af parken advarede landets myndigheder om, at man ikke ville tolerere yderligere demonstrationer.

»Gezi-parken er blevet genåbnet for offentligheden, men der er forlydender om uautoriserede demonstrationer, der sigter efter at gøre parken til en besættelseszone,« skrev Istanbuls guvernør, Huseyin Avni Mutlu, på Twitter tidligere på dagen, inden adgangen til den centrale Taksim-plads og parken blev afspærret på ny.

Demonstrationerne i landet begyndte 31. maj som protester mod opførelsen af et indkøbscenter på Taksim-pladsens eneste grønne område, men i takt med politiets hårdhændede metoder udviklede demonstrationen i Istanbul sig til protester i de store byer mod præsident Erdogan og hans regerings snigende islamisering af lovgivningen. Fire personer har mistet livet, mens omkring 8.000 personer er blevet såret.

Dagens Gossip