General der smed USA og Frankrig ud af Vietnam er død

Skrevet af BNB

05/10/2013
Den kompromisløse general Vo Nguyen Giap døde på et militærhospital i hovedstaden Hanoi, hvor han havde været indlagt i knap fire år på grund af sygdom, oplyste en embedsmand og en person tæt på ham til Time, før hans dødsfald blev annonceret i statskontrollerede vietnamesiske medier. Vo Nguyen Giap var en nationalhelt, der i omdømme kun var overgået af sin mentor og uafhængighedsleder, Ho Chi Minh, skriver Time. Kendt under navnet »Den Røde Napoleon« havde generalen kommandoen over guerillastyrker, der var iført sandaler lavet af bildæk, og som slog den franske hær ved Dien Bien Phu i 1954, hvilket førte til Vietnams uafhængighed fra kolonimagten. Han var samtidig manden, der i 1968 udtænkte den berømte og landsdækkende Tet-offensiv mod amerikanske styrker i Vietnam. Offensiven anses af mange for at være en af de faktorer, der gjorde, at USA i sidste ende opgav at vinde krigen. BNB

Mest læste i dag

Den kompromisløse general Vo Nguyen Giap døde på et militærhospital i hovedstaden Hanoi, hvor han havde været indlagt i knap fire år på grund af sygdom, oplyste en embedsmand og en person tæt på ham til Time, før hans dødsfald blev annonceret i statskontrollerede vietnamesiske medier.

Vo Nguyen Giap var en nationalhelt, der i omdømme kun var overgået af sin mentor og uafhængighedsleder, Ho Chi Minh, skriver Time.

Kendt under navnet »Den Røde Napoleon« havde generalen kommandoen over guerillastyrker, der var iført sandaler lavet af bildæk, og som slog den franske hær ved Dien Bien Phu i 1954, hvilket førte til Vietnams uafhængighed fra kolonimagten.

Han var samtidig manden, der i 1968 udtænkte den berømte og landsdækkende Tet-offensiv mod amerikanske styrker i Vietnam.

Offensiven anses af mange for at være en af de faktorer, der gjorde, at USA i sidste ende opgav at vinde krigen.

BNB