Generel EU-skepsis over for at bevæbne Ukraines hær

Skrevet af admin

09/02/2015

Dagens topnyheder

Mens flere europæiske lande er afvisende over for at hjælpe Ukraine med våben, argumenterer Litauen som det eneste EU-land åbent for, at man skal bevæbne den ukrainske regeringshær.

- Vi skal hjælpe Ukraine. Ikke kun finansielt, økonomisk og politisk, men også militært.

- Vi skal ikke sende soldater, men i det mindste støtte de væbnede styrker med forsvarsvåben, siger den litauiske udenrigsminister, Linas Linkevicius, mandag ved ankomsten til et udenrigsministermøde i Bruxelles.

Det er imidlertid ikke en beslutning, der hverken kan eller vil blive taget i EU-regi. Det er i stedet op til de enkelte landes regeringer, hvilket den litauiske minister også påpeger.

Da Linkevicius bliver spurgt om, hvad han synes, hvis USA vælger at sende våben til det krigsramte Ukraine, lyder svaret:

- Det er et logisk træk.

Linkevicius kommer ikke ind på, om og i så fald hvad Litauen har støttet Ukraine med.

Ashton Carter, der snart forventes at blive godkendt som ny amerikansk forsvarsminister, har under sin godkendelseshøring i senatet sagt, at han "hælder til" at støtte Kijev med våben.

Men det er Danmark sammen med de fleste andre europæiske lande stadig afvisende overfor.

- Som konflikten ser ud nu, vil min forventning være, at hvis vi begynder at smide våben på det bål, der i forvejen brænder heftigt i Ukraine, så vil russerne bare smide endnu flere våben fra den anden side, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på vej ind til mødet med sine europæiske kolleger og understreger, at den eneste løsning er politisk.

Slovakiet og Østrig er to af de lande, som deler Lidegaards bekymring om, at man risikerer at optrappe konflikten, hvis Ukraine støttes med forsvarsvåben.

- At sende våben til en part vil uundgåeligt få den anden part til at anskaffe sig flere våben fra andre leverandører, siger den slovakiske udenrigsminister, Miroslav Lajcak, ifølge dpa.

Imens siger den østrigske udenrigsminister, Sebastian Kurz, ifølge nyhedsbureauet, at "våbenleverancer ikke må være en mulighed".

Ifølge dpa lufter også ministre fra Storbritannien, Holland, Sverige, Belgien og Luxembourg ved ankomsten til mandagens møde modstand eller skepsis over for tanken om at sende våben til den ukrainske regeringshær.

/ritzau/