Genève II-fredskonferencen om Syrien er indledt

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har onsdag åbnet den længe ventede internationale Syrien-fredskonference, der går under navnet Genève II.

- Denne konference kan skabe en ny begyndelse. Denne konference er vor mulighed for at vise enhed, siger Ban i sin indledende tale og appel til de stridende parter og repræsentanter for over 40 nationer i den schweiziske by Montreux.

- Efter næsten tre år med smertelig konflikt og mange lidelser mødes Syrien på en "håbets dag", og begge sider må gribe ud efter denne enorme mulighed, siger FN's generalsekretær videre i sin tv-transmitterede åbningsreplik.

Fredskonferencen er den første, hvor det syriske Assad-styre og oppositionen mødes for at forhandle direkte, siden konflikten begyndte i marts 2011.

Ban Ki-moon og Lakhdar Brahimi, som er særlig udsending til Syrien-konflikten for FN, samt Den Arabiske Liga er værter for konferencen.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, der talte efter Ban, siger, at konferencen må forsøge at få bragt "den tragiske konflikt i Syrien til en afslutning".

- Det er vigtigt, at udenlandske spillere ikke blander sig i Syriens interne anliggender, siger den russiske udenrigsminister videre.

- Den interne opposition i Syrien bør være en del af Syriens nationale dialog. Iran bør være del af en international dialog, understreger han med henvisning til, at FN mandag trak sin invitation til det iranske præstestyret om at deltage i mødet tilbage.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, takker i sin åbningsreplik alle parter for at være mødt op og bidrage til bestræbelserne på at få tilendebragt den syriske befolknings "usædvanligt hårde lidelser".

- Alle er samlet her, fordi de ved, at det er deres ansvar at bidrage til at få standset volden, blodsudgydelserne og destabiliseringen af regionen, siger Kerry.

Han afviser samtidig på det kraftigste, at præsident Bashar al-Assad kan blive del af en overgangsregering i Syrien.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip