Genfejl kan være skyld i forkølelsessår

Herpesvirus (HSV-1) er en type virus, som rigtigt mange af os bærer rundt på.

Men det er kun en ud af fem, der rammes af de irriterende forkølelsessår, der ofte starter med kløe og blærer, og som efterfølgende danner skorpe og kan tage små to uger om at forsvinde igen.

I tidsskriftet PLoS Pathogens, hvor en ny undersøgelsen af herpesvirus netop er blevet offentliggjort, skriver forskerne, at 90 procent af verdens befolkning bærer HSV-1. Det skriver Huffingtonpost.com.

Sæsonen for forkølelse og influenza sætter snart ind. Se hvordan du kan booster du dit immunforsvar på Soendag.dk

I undersøgelsen, som er lavet af forskere fra University of Edinburgh, fandt forskerne ud af, at det sandsynligvis er en mutation på genet IL28b hos nogle af os, der gør, at vores immunforsvar ikke er i stand til at holde virussen nede.

Det betyder, at vi ind imellem får udbrud af forkølelsessår, fx når kroppen er presset af en forkølelse.

Hvorfor de går i udbrud

Ifølge Netdoktor.dk så er der ikke nogen kur imod virussen, men du kan mindske dit udbrud eller helt undgå det, hvis du sætter ind med et middel, når du mærker det første anslag til et forkølelsessår.

Hvis du først har fået såret, så kan du smitte både dig selv og andre, forskellige steder på kroppen, bl.a. på kønsorganerne. Det skriver læge Flemming Andersen på Netdoktor.dk.

Her er de hyppigste årsager til, at herpesvirus kommer i udbrud ifølge lægen:

  • Udsættelse for sollys
  • Menstruation
  • stress
  • febersygdom

Men i en del tilfælde kan der ikke findes en årsag til udbruddet. Det vigtigste er imidlertid, at du ikke rører ved det, og i fald du alligevel har gjort det, vasker hænderne grundigt bagefter, så du ikke overfører smitte.

Kend symptomerne på 6 af de typiske kønssygdomme. Se mere på Q.dk

Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media

Dagens Gossip