Genmodificerede laks er godkendt som mad i USA

Fødevaremyndighederne i USA har besluttet, at de amerikanske forbrugere skal have mulighed for at købe genmodificerede laks i landets butikker.

Det er første gang, at et genmodificeret dyr godkendes som mad af fødevare- og lægemiddeltilsynet FDA.

I over fem år har selskabet Aqua Bounty, som har udviklet den genmodificerede atlanterhavslaks, haft en ansøgning liggende hos FDA.

Beslutningen er kontroversiel, og miljøforkæmpere hævder, at opdrættede laks udgør en risiko mod miljøet og folkesundheden.

Derfor kræver de, at genmodificerede laks skal have en særlig mærkat på emballagen, så forbrugerne kan kende den.

- Kampen for mærkater er en vigtig kamp. Folk har ret til at vide, hvad de spiser, siger Dana Perls fra miljøorganisationen Friends of the Earth ifølge Reuters.

Producenter af mad med genmodificerede ingredienser er på den anden side bekymrede for, at særlige mærkater vil mindske salget og øge omkostningerne.

Laksen, som kan ventes på hylderne om cirka to år, har fået sprøjtet gener ind fra andre laksearter for at vokse hurtigere.

En genmodificeret atlanterhavslaks kan nå sin fuldvoksne størrelse på 16 måneder, mens det tager 30 måneder for en almindelig laks.

I Norge, der er storeksportør af laks, anses nyheden for at være markant.

- Dette er første gang i historien, at man godkender, at et genmodificeret dyr kan sælges som mad i et land, og det er ganske dramatisk. Dette dyr skal konkurrere mod vores største madproduktion, siger Ørjan Olsvik, professor i medicinsk biologi ved Universitetet i Tromsø, til nord24.no, skriver NTB.

FDA's godkendelse giver dog ikke tilladelse til, at de nye laksetyper kan opdrættes i USA. Foreløbig er der givet tilladelse til to opdræt i henholdsvis Canada og Panama.

/ritzau/

Dagens Gossip