Genmodificerede majs kan snige sig ind på EU's marked

EU har trådt vande på spørgsmålet om genetisk modificerede produkter så længe, at der skal tages en beslutning.

Derfor skal EU's medlemslande nu tage endegyldigt stilling til, om dyrkning af genetisk modificerede produkter - gmo-produkter - skal tillades eller forbydes i EU, lyder det onsdag fra EU-Kommissionen.

Spørgsmålet udspringer af, at EU-Kommissionen siden 2001 har haft en ansøgning om tilladelse til at dyrke en bestemt type gmo-majs liggende, som ikke er blevet behandlet.

Den omstridte majsplante med det mundrette kælenavn "TC1507" er genmanipuleret til at producere sit eget pesticid og samtidig modstå sprøjtning mod ukrudt.

Derfor skal de 28 medlemslandes miljøministre tage stilling til spørgsmålet den 13. december, når de mødes i Bruxelles.

Her kan ansøgningen enten godkendes eller afvises med et kvalificeret flertal af ministrene.

Lykkes det ikke at tage en beslutning med kvalificeret flertal, betyder det ifølge det regelsæt, der var i kraft i 2001, at tilladelsen automatisk gives.

- De, der ikke afgiver en stemme, vil i praksis blive opgjort, som om de stemmer for, siger EU's sundhedskommissær, Tonio Borg.

Margrete Auken (SF), der er medlem af Europaparlamentet og stedfortræder i udvalget for miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed, er alarmeret over skridtet fra kommissionen.

- Det er træls, at kommissionen i dag ikke blankt har afvist at tillade nye gmo på det europæiske marked, men at vi er ved at få amerikanske tilstande i Europa:

Flere og flere genmodificerede produkter i en mere og mere industrialiseret landbrugsproduktion med uoverskuelige og ofte ukendte følger for natur, miljø og folkesundhed, siger hun i en pressemeddelelse.

Bulgarien, Frankrig, Grækenland, Italien, Luxembourg, Polen, Tyskland, Ungarn og Østrig har allerede taget nationale, juridiske forbehold, der forbyder produktionen af den genmodificerede type majs.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip