Gennembrud i behandling af kræft: Nye stoffer får kroppen til at bekæmpe cancerceller selv

PD-1-hæmmere er måske ikke noget, de fleste har hørt om. Men de kan vise sig at være en helt for mange kræftpatienter.

Nye forskningsresultater viser nemlig, at stofferne kan hjælpe kroppen med selv at bekæmpe kræft. Forsøg på mennesker med mere end 30 forskellige kræftformer, som bliver foretaget netop nu over hele verden, viser allerede lovende resultater.

Det skriver Videnskab.dk.  

For nylig blev et af forsøgene, som undersøgte PD-1-hæmmeren Pembrolixumabs effekt på modermærkekræft, afsluttet før tid, fordi stoffet gav et andet lignende kræftmiddel så meget baghjul, at der ikke var grund til at fortsætte besøget.

Den danske forsker Per Thor Straten fra Herlev Hospital jubler over resultaterne.

Læs også: Forskere: Hyppige orgasmer kan forhindre kræft

- Det er nogle meget stærke resultater. Det er et fantastisk stof, og der er ingen tvivl om, at rigtig mange patienter vil få gavn af det her. Denne type stoffer kommer til at forandre den kliniske verden inden for de kommende år, siger han.

Der er også andre former for immunterapeutiske stoffer på vej, som enten får immunforsvaret til at bremse eller trykke på speederen alt afhængigt af, hvilken sygdom man har.

- Pembrolizumab og Ipilimumab er de første i en lang række stoffer, som kommer frem de næste par år. Det sker efter mange års ørkenvandring, hvor der har været meget store forventninger til det, som immunterapi har lovet. Nu sker der noget, og det har også effekt på de kræftsygdomme, som man måske ikke havde store forventninger til, siger Per Thor Straten.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip