Gennemgang af regnskab skærer syv milliarder af Danmarks underskud

Skrevet af admin

02/06/2016

Dagens topnyheder

En ekstra gennemgang af regnskabet for den offentlige saldo viser, at underskuddet er mindre, end økonomerne hidtil har regnet med, oplyser Danmarks Statistik.

Nye og bedre kilder i regnskabet viser, at underskuddet på den offentlige saldo på 34,3 milliarder kroner i løbende priser, hvor man ved den tidligere opgørelse i marts regnede med et underskud på 41,1 milliarder kroner.

- Den offentlige saldo er forbedret med cirka syv milliarder kroner, hvilket hovedsageligt kan tilskrives en opjustering af det samlede skatteprovenu med ni milliarder kroner på baggrund af nye tal fra Skat, skriver Danmarks Statistik.

- Denne opgørelse bygger på endelige og detaljerede regnskabstal for stat og kommuner og regioner. Der foreligger endnu ikke regnskaber for alle ikkeintegrerede offentlige institutioner, lyder det.

Ifølge Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, betyder ændringen, at det samlede skattetryk landede på 47,4 procent af BNP i 2015, hvor regnskabet hidtil har vist et samlet skattetryk på 47 procent af BNP.

- Grundlæggende er det naturligvis positivt, at der er styr på de offentlige finanser, og underskuddet således blev mindre end frygtet, skriver han i en skriftlig kommentar.

- Men baggrunden med endnu større skattebetalinger er ikke nødvendigvis lige så positiv – og det er også bekymrende, at man i planlægningen af den økonomiske politik har meget svært ved at vurdere underskuddenes størrelse, siger han.

/ritzau/