Georgien får et blødt håndtryk fra Nato

Skrevet af admin

05/09/2014

Mest læste i dag

Nato-topmødet i Wales har fredag besluttet at øge samarbejdet med Georgien. Men landet får lige nu ingen klar plan for et kommende medlemskab af forsvarsalliancen.

Montenegro derimod kan tage fra topmødet i Newport i Wales med løfte om, at Nato senest ved udgangen af 2015 vil afgøre, om landet vil få en formel medlemsinvitation.

Det siger Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på et pressemøde i forbindelse med Nato-topmødet.

- Den åbne dørs politik har været en historisk succes for Nato. Den har gjort det muligt for os at gå i retning af et samlet, frit og fredeligt Europa.

- Natos dør forbliver åben. Ethvert land vil stadig blive vurderet ud fra sine konkrete kvalifikationer. Og ingen tredjelande har vetoret over for Natos udvidelse, siger Fogh med klar adresse til Rusland, der er utilfreds med den tidligere sovjetrepublik Georgiens meget aktive forsøg på at blive optaget i Nato.

Da Nato på et topmøde i Bukarest i 2008 besluttede at indlede formelle optagelsesforhandlinger med Albanien og Kroatien, blev det samtidig sat på skrift, at Georgien og Ukraine en dag også vil blive medlemmer af Nato.

Ukraine har siden stillet sin medlemsansøgning i bero. Mens Georgien har presset på for at få en konkret plan for sit kommende medlemskab. Begge lande er som partnere meget aktive i diverse Nato-operationer rundt i verden.

Budskabet til Georgien fra denne uges Nato-topmøde er, at landet stadig ikke kan få nogen dato for, hvornår de faktiske optagelsesforhandlinger kan indledes.

Men der er konkrete løfter om, at Nato vil gøre endnu mere for at hjælpe Georgiens forsvar med at blive klar.

Flere Nato-kilder gør det over for Ritzau klart, at det især er hensynet til Rusland, der gør, at Nato tøver med at tage det formelle skridt i forhold til Georgien.

De siger også, at landet snart er ved at have alle de fordele, et rigtigt Nato-land har. Lige undtagen det helt centrale løfte fra Atlantpagtens artikel fem - den såkaldte musketer-ed - om, at Nato-medlemmer kommer hinanden til forsvar, hvis de bliver angrebet.

/ritzau/