Georgien får ny premierminister efter overraskende exit

Skrevet af admin

30/12/2015

Dagens topnyheder

Georgien har fået ny premierminister, efter at Irakli Gharibasjvili højst overraskende trak sig fra posten lige inden jul.

Det bliver tidligere udenrigsminister Giorgi Kvirikasjvili, der fremover kan kalde sig premierminister. Det georgiske parlament godkendte tirsdag indsættelsen af Kvirikasjvili. 86 stemte for og 28 imod ifølge parlamentsformand David Usupasjvili.

Mikheil Janelidze bliver udenrigsminister og erstatter dermed 48-årige Kvirikasjvili. Den nye regering skal godkendes af Georgiens præsident, Giorgi Margvelasjvili.

I en tale i parlamentet før afstemningen sagde Kvirikasjvili, at hans regerings "fokus vil være på økonomisk udvikling og at sikre folks velbefindende".

Han sagde også, at han både ønsker at få et tættere forhold til Vesten og at forbedre forholdet til Rusland. Siden en kortvarig krig i 2008 har forholdet til russerne været anspændt.

- Vores ultimative mål er fuldgyldigt medlemskab af EU og Nato, lød det fra Kvirikasjvili.

- Samtidig vil vi føre en pragmatisk og fredelig politik over for Rusland, sagde han.

33-årige Irakli Gharibasjvili forlod premierministerposten 23. december efter blot to år i spidsen for landet, men han gav ingen forklaring på hvorfor.

Da han i november 2013 blev premierminister, var han den yngste regeringschef i Europa.

Irakli Gharibasjvili var en ukendt skikkelse i georgisk politik, før rigmanden Bidzina Ivanisjvili - hans forgænger på premierministerposten - udnævnte ham til indenrigsminister i oktober 2012.

Ivanisjvili omtalte den dengang 30-årige minister, som havde arbejdet i rigmandens virksomhed, som sin "elskede knægt".

Georgien får ny premierminister på et tidspunkt med uro i den ledende regeringskoalition, som er hårdt presset af faldende popularitet.

/ritzau/AFP