GGGI: Tre embedsmænd skal i tjenestelig forhør

Skrevet af admin

17/12/2013

Dagens topnyheder

Udenrigsministeriet indleder tjenstlige forhør mod de tre embedsmænd, som har et medansvar for, at Christian Friis Bach (R) fik forkerte informationer i GGGI-sagen og dermed også misinformerede Folketinget.

Samtidig skal der oprettes en række interne procedurer for at undgå, at lignende sager kan ske i fremtiden.

Det fremgår af den redegørelse, som udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) offentliggør ved et såkaldt door-step pressemøde i Udenrigsministeriet tirsdag.

Redegørelsen beskriver, hvorfor Friis Bach endte med at få forkerte oplysninger fra ministeriet, samt hvorfor han først blev informeret om fejlen flere uger efter, at den var blevet opdaget.

- Det er kritisabelt, at de berørte enheder i Udenrigsministeriet hverken formår at tilvejebringe alle de efterspurgte referater eller får efterprøvet de indhentede oplysninger, hedder det blandt andet i redegørelsen.

Christian Friis Bach endte med at fejlinformere Folketinget, da han afviste, at GGGI's bestyrelse havde vedtaget de rejseregler, der betød, at bestyrelsesformanden som udgangspunkt rejste på første klasse.

Faktum var dog, at rejsereglerne var blevet behandlet på et bestyrelsesmøde i maj 2012, som Christian Friis Bach selv havde deltaget i.

Redegørelsen fastslår, at det er "meget kritisabelt", at ministeren ikke fik oplysningerne om det, inden han orienterede Folketinget.

Friis Bach kunne ikke selv huske, at han havde behandlet rejsereglerne. Oplysningen dukkede heller ikke op i Udviklingsministeriet, da eksministeren bad om, at det blev undersøgt ekstra grundigt forud for det samråd i Folketinget, hvor han svarede i strid med sandheden.

Da embedsmændene så siden fandt ud af, at de havde misinformeret ham, blev disse oplysninger ikke givet videre til ministeren med det samme - der gik et par uger.

Oppositionen har undret sig højlydt over, at Friis Bach først blev orienteret dagen efter kommunalvalget 19. november.

Ifølge Politiken er de tre, der modtager kritik henholdsvis Danmarks ambassadør i Sydkorea, Peter Lysholt Hansen, en medarbejder på direktionsniveau og en kontorchef i Udenrigsministeriet. Det fremgår dog ikke af redegørelsen.

/ritzau/