Gidsel-pårørende: Udenrigsministeriet sov i timen

Skrevet af admin

02/11/2013

Dagens topnyheder

Det er på sin plads med en undersøgelse af, hvorfor de danske søfolk Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz sammen med fire filippinske kolleger fra rederiet Shipcraft skulle sidde som gidsler i mere end to år og tre måneder.

Det siger Ricardo Budrovich, der er pårørende til den frigivne kaptajn, Eddy Lopéz, efter at Enhedslisten lørdag krævede en undersøgelse af gidselaffæren, der løb fra kidnapningen i januar 2011 til frigivelsen i april 2013.

- Rent moralsk skylder vi søfolkene, at der kommer en forklaring på, hvorfor der skulle gå så lang tid, hvor de led som gidsler, siger Ricardo Budrovich til Ritzau.

Ricardo Budrovich er den dansk-chilenske kaptajns nærmeste pårørende i Danmark.

Under den lange gidseltagning varetog han interesserne for kaptajnens kæreste, der bor i Chile, og han var til jævnlige telekonferencer i Udenrigsministeriet om sagen.

- Udenrigsministeriet sov lidt i timen, fordi ministeriet og PET hele det første år lod rederidirektør Claus Bech selv stå ved styrepinden og forhandlede med piraterne.

- Fordi der var et britisk sikkerhedsfirma tilknyttet sagen, troede Udenrigsministeriet alt for meget på, at rederiet gjorde, hvad det skulle. De burde meget tidligere have sagt til Claus Bech, at det ikke duede, siger Ricardo Budrovich.

Han synes også, at Udenrigsministeriet kunne have gjort mere, da Ekstra Bladet søsatte sin kampagne for at få gidslerne fri.

- Forinden havde nogle af os pårørende sendt en appel til Ekstra Bladets chefredaktør om, at der var forhandlinger i gang, og at det bedste ville være tavshed i medierne. Det syntes Udenrigsministeriet var en god idé.

- Det var en dårlig cocktail mellem pressen og Udenrigsministeriet. Men Udenrigsministeriet fulgte ikke op, siger Ricardo Budrovich.

Holdningen var tavshed overfor pressen. Og det fik de pårørende også at vide.

- Når de nu sagde, at presseomtalen skadede forhandlingerne, kunne de have lavet en krisekommunikation for at dæmme op for det. Det så vi ikke noget til, det hørte vi ikke noget om, og så blev det bare ved, siger Ricardo Budrovich.

Budrovich fortæller, at han havde det dårligt under Ekstra Bladets langvarige kampagne. Men selv om han er dybt uenig med bladet om kampagnen, mener han ikke, at pressen - her Ekstra Bladet - skal bære hele skylden.

- Der er et stort behov for at se bag kulisserne og få et svar på, hvordan myndighederne håndterede sagen og hvorfor de gjorde, som de gjorde, siger Ricardo Budrovich.

/ritzau/