Gidselrederi slipper angiveligt for retligt efterspil

Skrevet af admin

20/12/2013

Dagens topnyheder

Det får angiveligt ingen konsekvenser for rederiet Shipcraft, at de to danske søfolk, kaptajn Eddy Lopéz og styrmand Søren Lyngbjørn sammen med fire filippinske kolleger sad som gidsler hos somaliske pirater i to år, tre måneder og 18 dage.

Rederiet ved direktør Claus Bech har været sigtet for overtrædelse af lov om sikkerhed til søs siden januar 2013. Men selv om Den Maritime Havarikommission i slutningen af oktober frikendte rederiet for fejl, der førte til kidnapningen af de seks søfolk, trækker det ud for Nordsjællands Politi med en afgørelse.

Chefanklager ved Nordsjællands Politi, Ida Sørensen, kan ikke sige noget om, hvornår der er en afklaring.

- Vi har ikke truffet afgørelse endnu, og det bliver heller ikke inden jul, siger Ida Sørensen til Ritzau.

De to danske søfolks fagforening Søfartens Ledere meldte rederiet Shipcraft til politiet i juni 2011 for overtrædelse af lov om sikkerhed til søs og for ikke, at have gjort nok for at få søfolkene hjem.

Senere i 2011 blev politianmeldelsen udvidet til også at omfatte straffeloven. Søfartens Ledere mente, at de tre daværende i rederiledelsen bevidst trak frigivelsen af søfolkene i langdrag.

Udover rederidirektør Claus Bech var det rederiets svenske ejer, rigmanden John Arne Larsson og daværende bestyrelsesformand Sysser Zerlang Philipson.

Chefanklager Ida Sørensen oplyser, at der ikke er rejst sigtelser i den anden del af politianmeldelsen, der omhandler straffeloven.

Havarikommissionen frikendte i slutningen af oktober rederiet og søfolkene for at have begået fejl, der førte til kidnapningen. Med den afgørelse, vil anklagemyndigheden have svært ved at rejse en tiltale mod rederiet.

Rederi-direktør Claus Bech har da også til flere medier sagt, at han regner med, at politiet vil frafalde sigtelsen mod rederiet og ham for overtrædelse af lov om sikkerhed til søs..

Claus Bech har udtalt, at han kan dokumentere, at rederiet hele vejen igennem den mere end to år lange kidnapning af søfolkene har samarbejdet med myndighederne og fulgt rådene fra de professionelle rådgivere i private sikkerhedsfirmaer.

Det var et samarbejde med blandt andet Udenrigsministeriet og dets rådgiver i gidselsager, Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Alligevel trak gidselsagen ud, og blev en af danmarkshistoriens længste.

/ritzau/