Gidseltager kræves idømt forvaring

Det sker i henhold til Straffelovens bestemmelser om, at forvaring - en tidsubestemt straf - kan gives til personer, som dømmes for blandt andet frihedsberøvelse og trusler og i sager, hvor man vurderer, at den tiltalte gentager sine forbrydelser eller vil gøre alvor af sine trusler.

I det konkrete tilfælde, som begyndte en mandag i april under en gårdtur klokken 13.25, skulle den tiltalte fange ifølge anklageskriftet have »berøvet sin medfange friheden på en særligt belastende og langvarig måde igennem vold og trussel om vold«.

Gidseltagningen varede i mere end fire timer, og i første omgang tvang den tiltalte sit gidsel til at skrive under på et stykke papir, hvorpå der stod, at han »var frivilligt i det her«.

»Vi kan enten gøre det på den hårde måde eller på den lette måde. Enten skriver du frivilligt under på, at du er gidsel, ellers smadrer jeg dig, og så er du gidsel alligevel. Hvis du skriver under, gør jeg dig ikke noget, ellers stikker jeg i dig,« skulle den tiltalte have sagt ifølge anklagemyndigheden.

Dagen efter overfaldt den 34-årige mand to fængselsbetjente i Vestre Fængsel ved at gribe fat om halsen på den ene og i trøjen på den anden, hvorefter han slæbte sidstnævnte ind i sin celle, mens han fremsatte trusler som »jeg skal nok få fat i dig senere«.

Den tiltaltes advokat, Finn Walther Petersen, som også blev tilkaldt under episoden, har tidligere oplyst, at hans klient havde givet udtryk for personlige problemer forud for gidseltagningen og utilfredshed over ikke at være en del af et exit-program for bandemedlemmer.

Det særligt sikrede arresthus på politigården i København er for stærke og voldelige fanger og har plads til cirka 25 fanger. Den tiltalte havde inden episoden siddet fængslet i afdelingen i 20 måneder.

Det er ifølge anklager Maria Cingari endnu ikke fastlagt, hvornår sagen skal for retten.

Dagens Gossip